Diákújságíróink cikkei

Nyolcadikosok figyelem! Így válasszatok középiskolát!

Szerző: Kiss Olívia Tímea 14.A

Igazán nehéz most nyolcadikosnak lenni. Szembe kell néznetek néhány változással, nem csak az otthonotokban vagy az utcán, de a pályaválasztást illetően is. Én személy szerint nehezen tudtam eldönteni milyen szempontokat is vizsgáljak meg és örültem volna, ha megfelelő támogatásra találok ez ügyben. Azóta szerencsésen leérettségiztem és jelenleg a kiválasztott szakmámat próbálom elsajátítani. Szeretném, ha ezzel a pár sorral tudnék nektek segíteni, hogy mi alapján döntsetek, ha esetleg van köztetek olyan, aki azzal a nehézséggel küzd, hogy nyolcadikosként nem tudja mi a számára legmegfelelőbb továbbtanulási lehetőség.

Először is, fontos, hogy tisztában légy képességeiddel és érdeklődési köröddel! Pl.: semmiképpen sem keress olyan iskolát, ahol fontos szerepet játszik a matematika és a fizika, ha épp mindkettőtől falra másztál már általánosban is. Mindenképp a figyelmedet felkeltő irányban kell gondolkodnod. Igenis merd vállalni mi az, ami szórakoztat, és hogyan tudnád ezt a képességet fejleszteni, hogy a jövőben olyan munkád legyen, amivel szívesen foglalkozol. Sok diák talán azért nem él azokkal a lehetőségekkel, amivel megmutathatnák önmagukat, mert tájékozatlanok.

Amint az előbb említettem, fontos, hogy tájékozódj. A felvételi követelményekkel kapcsolatban, az oktatás időtartamával kapcsolatban, a nyelvoktatás lehetőségeivel kapcsolatban… és mérlegelj, mi az, ami ahhoz szükséges, hogy terveidet megvalósítsd.

Meghatározó szempont lehet, az iskola típusa, hogy szeretnél-e minél több tudásra szert tenni, vagy a legrövidebb időn belül stabil állást találni. Jelenleg, ha középiskoláról beszélünk, 3 fő típus közül választhatunk. Vannak a szakképző iskolák, a gimnáziumok és a technikumok. Na de vizsgáljuk csak meg őket sorjában.

A szakképző iskolákat akkor érdemes választani, ha gyorsan szeretnél szakmát tanulni, például, ha szakács, asztalos vagy esetleg fodrász szeretnél lenni. A képzés itt csak 3 éves, de ahhoz, hogy érettségit szerezz plusz 2 év szükséges.

A gimnázium akkor lesz hasznos számodra, ha olyan irányban szeretnél továbbtanulni, ahol fontosabbak a közismereti tantárgyak (pl.: ha tanár, orvos stb. szeretnél lenni.). A gimnázium kiválóan felkészít az egyetemre vagy főiskolára, mert a közismereti tárgyakra helyezi a hangsúlyt. A képzés itt általában 4 éves.

A technikum pedig olyan szempontból emelkedik ki az előző kettő közül, hogy ötvözi az előbb leírt két képzés típus előnyeit. Ez alatt azt értjük, hogy a közismereti tárgyak mellett szakmai tárgyakat is oktatnak. Ez azok számára válik előnyösebbé, akik pontosan tudják, milyen irányban szeretnének a jövőben továbbtanulni a felsőoktatásban, akár szakirányú továbbképzésben. A képzés 5 éves, a szakmai képzés itt magasabb szintű, mint a szakiskolai képzés. Tehát érettségit szerezhetsz és a szakirányú szakmai végzettségért plusz pontot kaphatsz, ha tovább szeretnél tanulni. Az érettséginél a szakmai tantárgyból történő érettségi pedig emelt szintű érettséginek minősül. Ráadásul, most a 9. évfolyamtól ösztöndíjjal is támogatnak.

És van egy nagyszerű hírem, ha ilyen intézménybe szeretnél jelentkezni, akkor erre a legmegfelelőbb a Kandó, ahol a Vasútforgalmi szolgálattevő technikus, Pénzügyi-számviteli ügyintéző, Logisztikai technikus, Közszolgálati technikus és a Közlekedésautomatikai technikus képzések közül választhatsz.

Ám mindemellett, a távolságra is figyelmet kell fordítanod, akár kollégistaként, akár bejárósként kezded el a középiskolát. Ha esetleg a számodra megfelelő középiskola elég távol van, figyelembe kell venned az utazási lehetőségeket. Képes lennél órákat utazni minden hétvégén, vagy kora reggel minden nap várni a buszt, esetleg a vonatot?

Úgy gondolom az is lényeges lehet, ha kollégiumban kell élned, hogy mennyire tudsz társaságban, először idegen emberek között élni, és netalán velük kompromisszumot kötni. Sok diák nem bírja elviselni, ha szabályokhoz van kötve és ez egy kollégiumban meglehetősen jelentős dolog. De szerencsére kollégiumunk megfelelő környezetet tud biztosítani, ahol remek tanárokra és nagyszerű diákokra, valamint új barátokra lelhetsz.

Bárhogyan is döntesz, először légy tisztában önmagaddal, képességeiddel; tájékozódj, hiszen annyi lehetőség közül tudsz választani; gondold végig a további lehetőségeidet, mert a középiskola után is válogathatsz az egyetemek, képzések közül, de talán ilyenkor már a megfelelő szakképzéssel a munka felé fordulsz majd. Elengedhetetlen, hogy terveidet beszéld meg szüleiddel, hiszen ez megváltoztatja a jövődet és szükséged lesz minden támogatásukra.

Én már biztos, hogy jól választottam, ugyanis egyetlen percét sem bántam meg annak, hogy a Kandó lett az az iskola, ami megfelelő szakembert formál belőlem az általam választott szakma legmegfelelőbb végzéséhez. Remélem segíthettem nektek és sikerül meghoznotok a helyes döntést.