Diákújságíróink cikkei

Tanulás - 7 tipp az eredményes tanuláshoz

7 tipp az eredményes tanuláshoz

Szerző: Lakatos Mátyás 14.B

Tudod, hogy fontos a tanulás, de nehezen tudod rávenni magad? Ha sikerül is elkezdeni úgy érzed, hogy sosem fogod tudni jól megtanulni az anyagot?

Jó hírem van a számodra, hiszen ma elhoztam nektek hét tudomány által alátámasztott tippet, melyeket ha alkalmazol, garantáltan többet fogsz tanulni rövidebb idő alatt.

Felejtsd el azokat a napokat, amikor egész szabadidődben tanulnod kell és stresszelned a másnapi dolgozat miatt, mert ez a hét tipp a legújabb kutatások eredményére lett alapozva és ugyanezeket a tanácsokat használják a Hardvard illetve az Oxford egyetem legjobb tanulói is.

Használhatod ezeket a tippeket a középiskolában, egyetemen, és bármilyen iskolán kívüli tudás/képesség megszerzésében is.

1. Tanulj többféle módon!

Amikor látunk, hallunk vagy kimondunk valamit, az agyunk különböző részeit használjuk a memorizációra. Egy 2008-as tanulmány szerint az agynak minél több része tárol információt egy adott témáról, annál könnyebben fog az agy emlékezni rá.

Ezt úgy tudod az előnyödre fordítani, hogy többféle módon tanulsz. Ha például nehezen megy a könyvben leírt szöveg megtanulása, jegyzeteld ki a saját szavaiddal a főbb részeket, tanulj együtt barátokkal és kérdezzétek ki egymást a témáról.

Egy másik ilyen módszer a tanuló kártyák használata. Erre vannak különböző applikációk, de a legegyszerűbb az, ha kivágsz egy névjegykártya méretű lapot az egyik oldalára a kérdést, a másik oldalára pedig a megoldást írod. Miután elkészítettél több ilyen kártyát, rakd le őket az asztalodra és akárcsak egy memória játéknál, azokat a kártyákat, melyeket megtudod fejteni kirakod, amelyiket nem, azt az asztalon hagyod. Ezt addig folytasd, amíg nem tudod elsőre helyesen megválaszolni az összes kérdést.

Ez remekül működik nyelvtanulásnál, matematikai, fizikai, vagy kémiai képleteknél és akár történelemben is, szóval bárminél, amiben egy egyszerű kérdés-válasz formában lehet tanulni.

Ha ezek nem segítenek, akkor keress rá a témára az interneten és olvass minél többet róla, ez adni fog egy új perspektívát számodra amivel könnyebben meg fogod tudni jegyezni.

2. Oszd el egyenletesen!

Gondolom neked is ismerős már a szituáció, amikor volt egy adott teendőre egy heted vagy hónapod amit az utolsó percig halogattál és csak a legutolsó pillanatban kezdtél hozzá. Ebben a tippben egy bomba biztos megoldást adok erre, viszont előtte értened kell, hogy ez miért történik meg veled, velem és az összes emberrel.

A válasz pedig Parkinson törvénye: amely kimondja, hogy „a munkavégzést mindig addig húzzák, hogy kitöltse az elvégzendő feladat a rendelkezésre álló időt.”

Tehát teljesen mindegy, hogy hány napod van például megírni egy esszét, vagy kiolvasni egy könyvet, mindig annyi időt fogsz a feladatra felhasználni amennyit maximálisan tudsz.

Ez a törvény szinte az összes emberre igaz, úgyhogy ne okold magad, ha az utolsó percre halasztasz valamit. Viszont most itt van a megoldás, hogy minél ritkábban forduljon ez elő!

Iktass be mini határidőket! Ha például három napod van átnézni ötven oldalt, akkor oszd szét egyenletesen az anyagot, és tűzz ki egy dátumot és időt határidőként.

Például első nap a határidő este nyolc óráig húsz oldal, második nap megint húsz oldal, így az utolsó napra marad tíz oldal. Így szétosztva nem csak jobban megmarad a téma, hanem kevésbé fogsz aggódni a valós határidő miatt, mert látni fogod magadon, hogy folyamatosan haladsz a cél felé.

Ha észrevetted, nem teljesen egyenletesen osztottam el a tanulnivalót, mert az utolsó napra csak tíz oldal maradt. Ez azért van, mert személy szerint mindig próbálok túl lenni a nehezén a munkán minél hamarabb, ezáltal elkerülve az aggódást az utolsó napon.

Néha azt szoktam csinálni, hogy ha egy hetem van valamit elkészíteni, akkor úgy teszek mintha 24 órám lenne a határidőig, így egy nap alatt 100 %-ban elkészülök vele. Ezt neked kell kitapasztalni, hogy számodra melyik a legideálisabb módszer.

3. Teszteld magad!

Amikor saját magad állítasz össze egy tesztet, és jól sikerül, akkor magabiztosabb leszel. Ennek köszönhetően kevésbé leszel ideges az órai dolgozat közben, ami pedig jobb eredményekhez vezet. Ha nem sikerül a saját dolgozatodat kitölteni otthon, az megmutatja mit kell még újra átnézned.

4. Aludj eleget!

Visszamenve az utolsó pillanatig halasztós emberi szokásunkhoz, be kell vallani, hogy néha működhet pár óra alatt összehozni egy két hetes munkát, nem lehetetlen, viszont hosszú távon nem fenntartható, hiszen az alvás során regenerálódunk, nem csak testileg de mentálisan is.

Alvás során dönti el az agyunk, hogy a nap során begyűjtött információk közül melyeket felejtsen el és melyeket tárolja a hosszú távú memóriában.

Ha nem tartod be a napi minimum hét órás alvási javaslatot az agyadnak nem csak nem lesz ideje mindet elvégezni, amit alvás közben szokott, de kutatások alapján az IQ szinted és a teljesítőképességed is csökken ideiglenesen.

5. Ülj előre!

Akik elől ülnek az osztályteremben, szinte kivétel nélkül jobban teljesítenek mint akik hátul. Lehet valaki azért ül hátra, mert nehezebb koncentrálni ha néz folyton a tanár. A statisztikák alapján azonban szinte mindenkinek javulni fognak tanulmányi eredményei, ha elől ül.

6. Tarts szüneteket!

Általánosságban elmondható, hogy minél tovább tart a tanulási idő, annál nehezebb fókuszálni és memorizálni a tanultakat. Próbáld ki azt, hogy több részre osztod a tanulnivalókat. Ha például öt fejezetet kell elolvasnod, oszd el őket, és miután elolvastál egy fejezetet, tarts pár perces szünetet.

Ha ezt csinálod, jobban fogsz az olvasottakra emlékezni és kevésbé fogod megerőltetőnek érezni. Ráadásul az az érzésed sem lesz, hogy még öt fejezetet kell elolvasnod, hiszen egyszerre csak egyet kell.

Bizonyították, hogy egy dologra koncentrálva több mint harminc percen keresztül csökken a teljesítmény és a fókuszálási képesség.

7. Edzz valamit!

Ez nem pontosan tanulási tanács, inkább egy életviteli tipp. Viszont a saját életed fontosabb, mint egy dolgozat, vagy határidő. Akárcsak az alvás, vagy bármilyen féle edzés energiát ad számunkra, hogy élvezzük az életet. Az edzés az egyik legegészségesebb szokás mely az életed összes részére kihat.

Ki ne akarná jobban érezni magát, közben fittnek és energiával teli lenni?

Mellesleg több kedved lesz a kevésbé kellemes dolgok elvégzésére, mint például a tanulás és magabiztosabb is leszel az edzéstől. Ahhoz, hogy élvezd a mozgásnak az ilyen előnyeit, nem kell, hogy heti hatszor tölts két órát az edzőteremben, csupán csináld amit a legjobban szeretsz. Ez lehet kosárlabda, foci, futás, tenisz, vagy bármi ami megmozgat. Napi 20-30 perc séta is megteszi.

Eredményes tanulást kívánok nektek diáktársaim!