Iskolánkról

Kandó, a családias iskola!

Kandó, a családias iskola

Üdvözlünk a Kandó honlapján!

Kedves Nyolcadikos és kedves kárpátaljai diák!

Nem, itt most nem a szokásos, unalmas iskolánk történetét fogod olvasni, hanem attól sokkal többet. Ebben a részben átfogó képet kapsz arról, hogy milyen kandósnak lenni. Betekintést nyerhetsz abba, hogy hogyan is fognak telni a napjaid, ha a Kandót választod. Javasoljuk, hogy először mindenképpen olvasd el ezt az oldalt, nézd meg a videókat. Tényleg csak néhány perc, de hidd el, nem érdemes kihagyni.

Felvételi eljárás

Felvételi vizsgát nem tartunk, hanem a 7. év végi és 8. félévi tanulmányi eredményedet vesszük figyelembe magyar állampolgárság esetén, és ez alapján rangsoroljuk a jelentkezőket.

Képzéseink

Kattints a képzés nevére bővebb információért, vagy maradj, és ismerd meg iskolánkat.

A 2023. szeptemberétől 9. évfolyamon a következő képzések indulnak:

Nézd meg a tartalomjegyzékben mi vár rád ezen az oldalon:

Tartalomjegyzék

Milyen a Kandó? Mit érdemes tudni rólunk?
Hol helyezkedik el a Kandó?
A kollégium
Kikapcsolódási és fejlődési lehetőségek
Iskolai események
A Kandó épülete
A Kandó vagy sem...
Mit nézz még meg feltétlenül a honlapunkon?

Milyen a Kandó? Mit érdemes tudni rólunk?

Ha a Kandóról van szó az első, ami az eszünkbe jut az a család. Nálunk tényleg megtalálod a második családodat. Iskolánk minden dolgozója, tanára és diákja egy nagy családot alkot, együtt szórakozunk, nevetünk, dolgozunk, tanulunk és viseljük terheinket. Ezért is családias iskola a miénk.

Két szervezetünk is van, a Kandó Kálmán Középiskola Tanulóiért Alapítvány és a Záhonyi Közlekedési Diáksport Egyesület.  Folyamatosan azon dolgoznak minden erejükkel, hogy támogassák az ide járó diákok fejlődését, legyen szó sporttevékenységről, szalagavató, vagy éppen nyelvvizsga költségek támogatásáról.

Iskolánk a Kisvárdai Szakképzési Centrum egyik tagintézménye. A Kandó egyébként technikum, ami azt jelenti, hogy a képzés 9. évfolyamtól 5 éves. A közismereti tárgyak mellett szakmai tárgyakat is fogsz tanulni, amely szakirányú továbbtanulásnál óriási előny lehet számodra. Érettségi mellé szakmát is szerezhetsz, ami még plusz pontot is érhet ha szakirányú egyetemre, vagy főiskolára felvételizel. Sőt, a szakmai tantárgyból történő érettségi emelt szintűnek minősül.

További pozitívum, hogy már 9. évfolyamtól ösztöndíjban részesülsz. Az iskola és kollégium területe INGYENES wifi hálózattal fedett, amelyet te is használhatsz majd.

Hol helyezkedik el a Kandó?

Az iskola Záhonyban található, amely egy barátságos kisváros, itt minden, de minden nagyon közel van. Ha kollégista leszel nálunk, és valamire sürgősen szükséged lenne, legyen az iskolai felszerelés, vagy élelmiszer, esetleg hivatali-, vagy postai ügyintézés, az üzleteket és a hivatalokat kevesebb mint 10 perces sétával elérheted. A ZVSC sportpálya szintén az iskolától nem messze található, ahol nyáron a testnevelés órákat tartjuk, télen pedig korcsolyázhatsz a jéggel borított salakpályán. A városi uszoda pedig éppen velünk szemben helyezkedik el.

Ha Kárpátalján élsz, de Magyarországon szeretnéd folytatni tanulmányaidat, azonban nem akarsz eltávolodni szülőhelyedtől, iskolánk előnyös választás lehet számodra. A határhoz közelebb kevés helyen lehetsz, mint Záhonyban, és kérhetsz kollégiumi elhelyezést is.

A kollégium

Amennyiben kollégista szeretnél lenni nálunk, akkor van egy jó hírünk számodra: az iskolával egy épületben helyezkedik el és mi több, az ellátás INGYENES. Az egyetlen dolog, amiért fizetned kell az az étkezés, ami eléggé pénztárcabarát. Ha esetleg nem áll módodban a mobilnet hozzáférés, akkor sem kell aggódnod, mivel a kollégium teljes területén elérhető az INGYENES wifi hálózat. Ha kollégistaként a tanulmányi eredményed is kiemelkedő lesz, akkor a Béres Alapítvány a Teljes Életért ösztöndíjjal is támogathat téged. A kollégium főmenüpontban egyébként minden fontos információt megtalálsz a kollégiumi életről.

Kikapcsolódási és fejlődési lehetőségek

Az iskola nem csak a tanulásról szól, biztosan találsz érdeklődési körödnek megfelelőt klubjaink és diákköreinkközül, amelyekben akár országos szinten is versenyezhetsz, és rengeteg évközi esemény színesítheti a mindennapjaidat.

Színjátszó kör

Ha színészi ambícióid is vannak, jelentkezhetsz színjátszó körünkbe, nemcsak az iskola diákjainak és tanárainak elismerését vívta ki hol szívet melengető, hol pedig szív szorító előadásaival, hanem a városlakók, és már a megyei szintű rendezvények közönségének nagyrabecsülését is élvezheti. Nemzeti ünnepek, iskolai rendezvények alkalmával találkozhatsz lenyűgöző ének, tánc, világítás és zene elemekkel tarkított műsoraikkal. Ha lejjebb görgetsz, a kép alatt megnézhetsz egy műsorukról, és két kirándulásukról készült rövid összefoglaló videót.

 

Színjátszósaink műsorának összefoglalója

2018. október 23-i emléműsor

Színjátszósaink kirándulása Budapesten

2019. május 20-22. - összefoglaló

Színjátszósaink kirándulása Budapesten - 2. rész

2019. június 12-13. - összefogaló

Labdarúgás

Rendészeti képzést nyújtó intézményként kiemelkedően fontos iskolánkban a sport, ennek egyik eleme a labdarúgás, amely nálunk igazán nagy múltra tekint vissza. Ha te foci rajongó vagy, akkor itt a helyed,  diákjaink sorra hozzák a díjakat a labdarúgó megmérettetésekről, illetve a Kandó-hét keretében minden évben megrendezésre kerül a Kandó-Kupa, ahová nem csak a térségből, de a határon túlról is rendre érkeznek csapatok.

Kandó, a családias iskola!

Kandó, a családias iskola!

Rendészeti versenyek

Rendészeti tanulóként részt vehetsz lövészeti, rendészeti, fekvenyomó versenyeken, itt is rendszeresen sikerrel indítjuk diákjainkat.

Kandó, a családias iskola!

Kandó, a családias iskola!

Talán nem árulunk el nagy titkot, de ez a képzés örvend intézményünkben a legnagyobb népszerűségnek, és nem csak a fiúk körében, az alábbi videóból megtudhatod, hogy miért van ez így.

Rendészeti tanulóink önvédelmi bemutatója

Helyszín a Nyíregyházán megrendezett Pályaválasztási Kiállítás

Diákújságíró és média csapat - Kandó Times

Ha te inkább az elmédet szereted tornáztatni, és rendelkezel némi írói vénával, csatlakozhatsz az iskolai szinten egyedülálló diákújságíró csapathoz, úgy működünk, mint egy valódi internetes hírekról szóló weboldal. A Kandó Times csapata hétről hétre szállítja az iskola honlapjára és Facebook oldalára az érdekesebbnél-érdekesebb cikkeket. Ezeket megtalálod a főoldalon a Kandó Timesfőcím alatt, de majd ezt is megnézheted később. És van néhány előnye, ha belépsz ebbe a szakkörbe, a diákújságírók saját irodával rendelkeznek a kollégiumban, többször voltak már szabadulószobában, painballozni, és Budapesten diákúsjágíró találkozón, ahol valódi sztárokkal is találkozhattak. Létrehoztuk a Kandó-Pulitzer Díjat, amelyet az a diákújságíró kaphat a tanév végén egy ajándék kíséretében,akinek a cikke a legnagyobb megtekintésszámot éri el a honlapunkon. Kandó, a családias iskola!

Az utóbbi időben a szakkör továbbfejlődőtt, hiszen már videókat is forgatunk, általában promóciós céllal. A legfontosabb számunkra, hogy az elkészült alkotások elnyerjék a diákok tetszését, a forgatás közben jól érezzék magukat, megtanuljanak szerepelni, és csapatban dolgozni.

Ilyen volt például a Mikulás Kommandó, de ha több videóra vagy kíváncsi, keresd fel Youtube csatornánkat.

Mikulás Kommandó

A Mikulás 2021. novemberben iskolánban járt, nézzétek meg, milyen célból.

Digitális Közösségi Alkotóműhely

Ha te inkább kreatív léleknek vallod magad, ne ijedj meg, neked is biztosítunk kikapcsolódási lehetőséget, ugyanis intézményünkben Digitális Közösségi Műhely is üzemel. Itt található 3D nyomtató, fényképezőgép, lézervágógép is, és még sok érdekes berendezés, a létrehozható alkotásoknak csak a képzeleted szab határt.

A műhelyben készítettük a nagy sikerű Valentin-napi dobozunkat, amelybe a diákok szerelmes üzeneteket küldhettek egymásnak, vagy éppen a karácsonyfánk dekorációját.

Kandó, a családias iskola! Kandó, a családias iskola!

A műhely keretében Fotó szakkört is működtetünk, igazi fotográfustól sajátíthatod el a fényképészeti technikákat, és segít neked jobbnál jobb képeket létrehozni.

A 2021. december 15-én a Kisvárdai Szakképzési Centrum által megrendezett "Erő legyen veled" filmes jelmez- és makett készítő versenyen elhoztuk az 1. helyezést Dr. Strange mágikus ruházatának elkészítésével, amely teljes mértékben Digitális Közösségi Alotóműhelyünkben került létrehozásra a 3D nyomtató és varrógépek használatával.

Így készült Dr. Strange mágikus ruházata

2022-ben pedig a Robotman jelmezzel iskolánk elhozta a Közönségdíjat.

Lego robot

Ha kütyüimádó vagy, és szeretsz barkácsolni, érdekel a robotika, Lego robot szakkörünkben biztosan jól fogod érezni magad, egyszerű programkódokkal mozgathatod a kis robotokat.

Honismereti kör

Ha te inkább a történelem iránt rajongsz, beléphetsz honismereti körünkbe, munkásságuknak köszönhetően a zsurki fakazettás mennyezetű templom bekerült a megyei értéktárba.

Kandó, a családias iskola!

Iskolánk kapcsolatban áll a Rákóczi Szövetséggel is, melynek tevékenysége kiemelten a fiatalokra irányul. A szervezet célja a Kárpát-medencei és a világ magyarságának szolgálatában igyekszik lehetőségeit felhasználva segíteni a magyar kultúra, a magyar nyelv és a magyar közösségek ügyét.

Íjászat

Hetente egyszer délutánonként kipróbálhatod az íjászat rejtelmeit.

Elsősegélynyújtó szakkör

Ha szeretsz emberekkel foglalkozni, akár életeket is menthetsz tudásoddal intézményünk elsősegély nyújtó szakkörében, és versenyezhetsz is. Csapataink folyamatosan kimagasló eredményeket érnek el az elsősegély nyújtó versenyeken. A tanulók különleges és szórakoztató helyszíneken mérhetik össze tudásukat akár felnőttekkel is, ahol előkelő helyet szereztek már több alkalommal.

Kandó, a családias iskola! - elsősegélynyújtó szakkör

Kandó, a családias iskola! - elsősegélynyújtó verseny

 

Iskolai események

A tanulás mellett lesz lehetőséged a kikapcsolódásra és persze a szórakozásra is. Évközi eseményeink, mint például a farsang, a karácsonyi rendezvények, a Halloween tökfaragás. Évente egy egész hét szól a laza és jobbnál jobb programokról, mivel minden áprilisban megrendezésre kerül a Kandó-hét.

Görgess is lejjebb, és nézz meg néhány összefoglaló videót iskolai rendezvényeinkről, szintén néhány percesek, időt spórolunk neked ezzel, de semmiképpen se hagyd ki.

Diáknap a Kandóban

A Kandó-hét utolsó napján került megrendezésre.

Összefoglaló film a Mikulásról és a Verébavatóról

Karácsonyi meglepetés tánc

teljes videó

Ilyen nálunk a farsang

Komplett banya tánc, és egy farsangi összefogaló videó

Színezd újra

A Kandó teljes diáksága együtt festette az iskola kerítését

Szalagavató a Kandóban

Ahogy minden más középiskolában, nálunk is megrendezésre kerül a szalagavató ünnepség. Az ezt követő bálon egyedülálló módon immár második éve indítottuk útjára a diákok körében hatalmas népszerűségnek örvendő Bálkirálynő és Bálkirály választást. Őket a diákok és a tanárok szavazással választják ki az alapján, hogy mennyire tekinthetőek követendő példaképnek tanulmányi átlaguk és közösségi munkájuk révén. Az alábbi videóban megnézheted magát a koronázási szertartást. Igazi adrenalin bomba volt, nemcsak a lányoknak, de a fiúknak is! Ne hagyd ki. ????

Ballagás

A ballagáson kerül átadásra intézményünk legnagyobb elismerése a Kandó Plakett, azoknak a (általában végzős) diákoknak, akik kiemelkedő tanulmányi eredményükkel, közösségi munkájukkal, és példamutató magatartásukkal méltón hozzájárultak intézményünk hírnevének öregbítéséhez.

A Kandó épülete

Folytassuk magával a létesítménnyel, amely helyt ad számos más, az iskolától független eseménynek és foglalkozásnak is.

Maga az épület folyamatosan fejlődik, nemrég megvalósult az energetikai korszerűsítése, az átadóra 2019. tavaszán került sor.

Két számítástechnika termünk került modernizálásra és nyelvi labor került kialakításra, melyeket a legújabb technológiai eszközökkel szerelt fel számunkra az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt., a társaság a jövőben együtt kíván működni iskolánkkal.

2021-ben fejeződött be a kollégium felújítása, új padlóburkolatok kerültek lehelyezésre a szobákban és a folyosókon, lecserélték a szobák és a szekrények ajtóit, valamint emeletes ágyak érkezetek. Az ebédlő is modern köntösbe öltözött. Az alábbi videóban megnézheted.

Megújult kollégiumunk és ebédlőnk

A Kandó vagy sem...

Azt nem mondjuk, hogy válassz minket, hanem hogy hallgass a szívedre. Az első és legfontosabb, hogy olyan képzésre jelentkezz, amely igazán érdekel, és tehetséget érzel magadban hozzá. A második, de talán ugyanolyan súlyú, hogy a jövőbeni középiskoládban tényleg jól érezd magad. Ha ez a két feltétel teljesül, akkor biztosan helyesen döntöttél.

Nálunk lehetőséget kapsz, hogy megmutasd, mit tudsz. 
A tanárok megértőek, és segítőkészek. Képességeidhez mérten foglalkoznak veled és szívesen segítenek neked, akár órák után is. Ha szorgalmas vagy, nem fogják hagyni, hogy lemaradj.

Ha szeretnél egy támogató, családias közösséghez tartozni, akkor nem kérdés, válassz minket, mert mi folyamatosan azon fogunk dolgozni, hogy kihozd magadból a maxiumumot, és közben jól is érezd magad.

Azt azért még tudnod kell, hogy a nálunk megtalálható technikumi képzésekkel nem nagyon lőhetsz mellé. Bármi legyen a terved, előnyös választás, hiszen a közismereti tantárgyakat ugyanolyan óraszámban fogod tanulni mint egy gimnáziumban. Az érettségi mellé még egy középvezetői szintű szakmát is fogsz szerezni, ami szakirányú továbbtanulásnál tudásban, és a felvételi pontokaban is előnyt fog jelenteni számodra. Szóval ha befejezted a tanulmányaidat nálunk, akár már mehetsz dolgozni is, de továbbtanulhaszt a felsőoktatásban is.

Mit nézz meg még feltétlenül a honlapunkon?

  1. Nézd meg a képzéseinket!
  2. A főoldalon a híreink alatt megismerheted az iskolai életünket, hiszen a pályaválasztás nem csak a tanulásról szól, rengeteg cikket találsz képpel és videóval, ahol megnézheted, hogy hogyan zajlik nálunk egy évnyitó, szalagavató, színjátszós előadás, verébavató, vagy éppen a Kandó-hét, mert nálunk mindenről találsz információt.
  3. Ha a kollégium érdekel, válaszd a főmenüben a kollégiumot, vagy megtalálod minden egyes oldalon, és megtudhatod, hogy milyen egy kollégista napirendje, milyen felszereléseket érdemes hozni stb.

Várunk szeretettel! ❤️ LEGYÉL TE IS KANDÓS!