Iskolánkról

Iskolánk története

Iskolánk nem volt mindig Záhonyban, 1973-ban Mándokról telepítették át ide a gimnáziumot.
A kollégium ekkor még a Zsurkhoz közeli régi laktanyaépületben volt, amely nem volt alkalmas a feladatok ellátására.
1974-ben a gimnáziumi képzés mellett indult a vasútforgalmi képzés.
Az 1978-ban készült el az új iskolaépület, melyben már helyet kapott a kollégium, és a gimnáziumi osztályt felváltó anyagmozgatógép -szerelő és -karbantartó szak is.

(A vasút és az épület tervrajzához kapcsolódóan kering egy legenda, mely szerint az iskola alaprajza felülnézetből mozdonyra hasonlít. Van aki csak egy H betűt lát, de vannak akik szerint két gőzmozdonyt ábrázol, amely összeér, ezt mindenkinek a képzelőerejére bízzuk, hogy ki mit lát benne.)

Vasúti képzést nyújtó intézményként iskolánk 1999-ben Kandó Kálmánról kapta nevét, a vasúttörténelem egyik jelentős alakjáról. Így lett az iskola neve Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium.
Kandó Kálmán ragyogó képességeit elsősorban a villamos vontatás területén mutatta meg. Úttörő munkájának sikerét bizonyítja, hogy 1932-től 32 db Kandó-mozdony közel 40 évig teljesített szolgálatot a MÁV hegyeshalmi, első villamosított fővonalán.

A kollégiumot 2002-ben ünnepélyes keretek között nevezték el Dr. Béres Józsefről, a nemzetközi hírű tudományos kutatóról és feltalálóról.
Dr. Béres József több szálon köthető Záhonyhoz, itt született és végezte általános iskolai tanulmányait, a helyi fűrésztelepen is dolgozott, majd később szövetkezeti ügyvezető is volt Záhonyban. 1972-ben alkotta meg a mindenki által ismert Béres Cseppet, amely a betegségek megelőzését és az immunredszer erősítését szolgálja.

2015-ben avatták fel Dr. Béres József szobrát a kollégiumban, mely jelenleg az aulában tekinthető meg.

A KEHOP-5.2.2-16-2016-00079 számú pályázat keretében megvalósult a Kisvárdai Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnáziuma és Dr. Béres József Kollégiuma energetikai korszerűsítése. A munkálatok 2019 májusában fejeződtek be. A beruházás segítségével az intézmény homlokzati nyílászárók cseréje, padlás, pincefödém, a tető, a homlokzat utólagos hőszigetelése, épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítése, és megújuló energiafelhasználás kialakítása valósult meg.

A képzések jelentős változásokon mentek keresztül amióta az iskola megnyitotta kapuit, jelenleg a vasúti vonal mellett rendészeti és közgazdasági ágazatokkal bővült képzési palettánk.