Diákújságíróink cikkei

Pattanások - Egy lány a tükörbe néz

Pattanások, avagy így mondj búcsút nekik!

Szerző: Lakatos Mátyás 13.B

A mai cikkben a pattanásokról lesz szó vagy is inkább arról, hogy hogyan tüntethetjük el, szabadulhatunk meg tőlük.

A leírtak természetesen nem helyettesítik az orvosi diagnózist, csak azt szeretném bemutatni, hogy nekem mi vált be.

Az évek során rendkívül sokat javultak az akne problémáim. Az utóbbi két évben szerencsére megtaláltam a megfelelő termékeket illetve az életmódomban tudom, hogy mire kell odafigyelni ahhoz, hogy a pattanások csak minimálisan jöjjenek elő.

Arra gondoltam, hogy a termékeket a cikk végére hagyom és elsőként azokat a dolgokat fogom nektek elmondani, amelyekre szerintem érdemes vigyázni, amolyan hétköznapi apróságok.

1. A telefon

Az egyik legfontosabb, hogy az államon és az arcomnál pattanások, miteszerek jelentek meg. Korábban ott tiszta volt a bőröm, ezért nem értettem, hogy hirtelen hogyan jöttek elő. Később rájöttem, hogy azért, mert a telefonomat pont így tartom és kifejezetten ezen az oldalon alakultak ki.

Ha bele gondolsz, hogy a telefonodat mindenhová magaddal viszed és például, ha haza jövök hiába mosom meg azonnal a kezem, a telefonunkat nem szoktuk megtisztítani, amit előtte a mosatlan kezünkkel használtunk.

Szóval, mostanában amit csinálni szoktam, hogy hetente kézfertőtlenítővel átmegyek a kijelzőn és áttörlöm az egészet ez nagyon sokat segített nekem.

Ez egy olyan apróság, amire nem gondoltam volna, pedig látványos változást tud hozni a bőrünkben.

2. A párnahuzat

A másik szintén egy hasonló dolog, ha belegondolsz, hogy mi az ami gyakran hozzá ér az arcbőrödhöz: a párnahuzat.

Érdemes legalább hetente lecserélni az ágyneműdet és mindig frissíteni. Ha esetleg délután kicsit lepihensz (például lányoknál ha sminkben ráfekszenek) és csak este mosod meg az arcodat és tiszta bőrrel ráfekszel arra a párnahuzatra, az megint csak elősegíti, hogy pattanások képződjenek.

3. Az olajos magvak

Rengeteget számít, hogy milyen ételeket fogyasztasz. Túlságosan szeretem az apró magvas dolgokat mint pl. a diót, a diákcsemegét, imádom az ilyen magvas válogatásokat, de tudom nagyon jól, ha eszem másnapra biztosan ki fog pattogni a bőröm.

4. A csokoládé

Ugyanez van a csokis dolgokkal, úgyhogy érdemes nektek is megnézni, hogy mi után pattanásosodik ki a bőrötök és az ilyen csokiknál és magvas dolgoknál teljes bizonnyal mert azok ki mondottan olyan dolgok amik elősegítik ezt.

5. Az aloe vera

Ami viszont házi praktika és sokat segít a pattanások eltüntetésében az az aloe vera, mármint maga a növény. Van mindenféle pattanás eltávolító gél tudjátok, ami pici kiszerelésben szokott lenni és azt ígéri, hogy ha azzal kened a pattanásod akkor másnap el fog múlni.
Na, hát nekem ebből egy sem vált be eddig. Lehet, hogy van belőle jó, én még nem találtam meg, viszont ha ezt az aloe verával megcsinálod, akkor rengeteget tud segíteni. Nem kell mást tenned, mint az aloe vera leveléből letörsz egy kis darabot és a nedvét, a zselés részt egyszerűen ráteszed a pattanásra, ahol érzed, hogy már ki fog jönni, vagy a pattanásra és rettentően sokat segít. Nem hiába van tömérdek aloe vera tartalmú termék a boltokban. Tényleg jó!

6. A szalicilsav

A szalicilsav serkenti a bőr megújulását és jó aknés bőrre is. A szalicilsav pattanásra és zsíros bőrre is ajánlatos, hiszen biztonságos vegyület, amely megbízhatóan kezeli az arcbőrt. A kozmetikumok keresett összetevője, hiszen más természetes anyagokhoz képest hatékonyabban távolítja el a felesleges faggyút a bőrről.

Remélem tudtam a kortársaimnak segíteni!