Diákújságíróink cikkei

Nyelvtanulás

Hogyan tanulj hatékonyan idegen nyelveket?

Szerző: Lakatos Mátyás 13.B

A nyelvtanulás nélkülözhetetlen a mai világban. Ebben a mai cikkben olyan egyszerű módszereket hoztam, amivel szerintem nagyban megkönnyítheted a dolgot, függetlenül attól, hogy épp milyen szinten vagy. Nem csak akkor, ha angolul tanulsz hanem természetesen bármilyen más idegen nyelvnél is hasznosak lehetnek.

Az elején szeretném elmondani, hogy itt ezek közül egyik sem csoda stratégia, amivel majd a nulláról három hónap alatt folyékonyan fogsz tudsz beszélni. Csak meg szeretném osztani, hogy milyen dolgok hoztak haladást nálam.

  1. Szókártya

Nos, tudom, hogy erre van minden szuper applikáció de szerintem semmi nem fogja helyettesíteni azt, hogy te magad írod le a saját kézírásoddal és te magad készíted el ezeket a szókártyákat. Ezeket a szókártyákat kell a szabadidődben olvasni este lefekvés előtt vagy épp a buszon ülve. Ez jelentős változást hozhat.

  1. Ne szavakat, hanem mondatrészeket tanuljunk!

Amikor szeretnél beszélni az adott nyelven akkor ne szavakat kelljen összerakni a fejedben, hanem a repertoárodban lesznek ezek a mondatrészek és ez nagyban fogja segíteni azt, hogy az adott nyelven tudj gondolkodni.

  1. Tanuljuk meg az eredeti fordítást is!

A következő egy olyan módszer, amit tapasztalataim szerint nagyon kevés nyelvtanuló használ pedig szerintem egyenes út afelé, hogy egy adott nyelven kezdjünk el gondolkodni. Ez pedig az, amikor megtanulunk egy adott kifejezést vagy mondatrészt, akkor meg tanuljuk az eredeti fordítását, mert  így fogunk eljutni odáig, hogy mi is az adott nyelven gondolkodva fejezzük ki magunkat.

  1. Hallgass anyanyelvű videókat, hanganyagokat!

A következő módszer akkor lehet már nagyon hasznos, amikor van egy kis háttértudásunk, és nem félünk bekapcsolni idegen nyelvű hanganyagot. Itt kerül előtérben a Youtube. Ha már internetezünk akkor valami értelmesre is használjuk. Ha neked van olyan téma, amiről bővebben szeretnél tanulni, és idegennyelvi  szavakkal, kifejezésekkel bővíteni szókincsedet, akkor ez egy remek módszer!

Ha érdekel a főzés akkor nézhetsz idegen nyelvű receptes videókat is, mert akkor egyszerre fogod hallani az eredeti anyanyelvű illetőt aki beszél és lesz vizuális élményed is.

  1. Beszélj, olyan gyorsan amilyen gyorsan csak tudsz!

Könnyítsd meg a beszélgető partnereid életét azzal, hogy nem ilyen nagyon lassan egymás mellé rakva a szavakat beszélsz, hanem próbálj meg olyan gyorsan beszélni amilyen gyorsan csak tudsz.

Igen, de én nem tudom  ilyen gyorsan kigondolni és összerakni a szót mit tegyek?

Ezzel nincs is semmi gond. Gondolkodj csendben, a fejedben mond ki a mondatot olyan gyorsan amilyen gyorsan csak tudod, ha fél percig tart összerakni a fejedben akkor fél percig tart, de amikor megvan akkor beszélj folyékonyabban és gyorsabban.

  1. Ne pánikoljunk be akkor, amikor hallunk egy nem ismert szót!

Például ha hallgatunk valakiket, akik valamilyen idegennyelven beszélnek de egyébként nyolcvan százalékát értjük a dolognak, aztán jön mondjuk egy szó amit még soha nem halottunk és egyszerűen minden figyelmünkkel arra a szóra koncentrálunk, hogy ez mit jelent? Pedig, hogy ha nem pánikolunk be és figyelünk, akkor nagyon sokszor a kontextusból ki lehet következtetni, hogy mi lehet az adott szó.

  1. Ne tanulj meg minden egyes szót és kifejezést az összes témáról!

A következő tippem a szókincsre vonatkozik. Ne tanulj meg minden egyes szót és kifejezést részletesen minden témáról, hanem próbálj meg koncentrálni a törzs szavakra és kifejezésekre amik a te életedben, illetve a munkádban a legfontosabbak.

Bármilyen témáról van szó ne mélyedj annyira bele, hogy az legyen a célod, hogy neked legyen a világon a legnagyobb szókincsed, hanem inkább tudj kevés szót és kifejezést de azt okosan használd.

Én még nyelvvizsga előtt állok, mert az itteni tanulmányaim befejezésével egyetemen szeretnék tanulni és a diplomához elengedhetetlen a nyelvtanulás.

Mindenkinek sikeres nyelvtanulást kívánok, örülök  ha tudtam nektek segíteni!