Diákújságíróink cikkei

Tanulás - 5 tipp a hatékony tanuláshoz - lány olvas

5 tipp a hatékony tanuláshoz

Szerző: Gebei Erik Krisztofer 10.A

Ebben a cikkben szeretnék segíteni nektek a tanulásban, hogy hogyan is érdemes tanulni, hogy azt meg is tudd jegyezni, és a dolgozatba le írni. Illetve a saját bevált technikámat is szeretném bemutatni nektek.

Igen, tanulni nem a legkönnyebb dolog, persze van akinek megy tippek/ tanácsok nélkül is. Fontos, hogy minél hatékonyabban tudj tanulni, egy határozott rutnira van szükség. Tanulás előtt írd le egy papírra, hogy mit kell megtanulnod, elolvasnod.

1. Megfelől helyszín kiválasztása

Fontos, hogy olyan helyed legyen a tanuláshoz ami világos, csendes, és rendezett. Próbálj mindig ugyanazon a helyen tanulni, hogy könnyebben belerázódj a rutinodba. Készíts a tanuló sarkodba minden olyan eszközt ami kellhet, pl. ceruza, több toll, körző, vonalzó, könyvek.

2. Memorizálás a tudás anyja

Különböző technikák vannak arra, hogy hogyan magolj be valamit. A nálam legjobban működő technika, ha azt amit meg akarok tanulni, azt többször leírom, ezt a módszert szinte minden tantárgynál lehet alkalmazni.  Minél többször leírod annál jobban rögzül közben az agyadban. Miután kb. 10 szer leírod, és közben koncentrálsz is, nagyon könnyen meg lehet jegyezni.

3. Modern módszer

Nagyon gyakori és ebben a modern világban elterjed módszer, ha vizuális és audiovizuális tanulási módszer, mégpedig az, hogy pl. YouTube-on nézel az adott témához kapcsolódó videókat amiben esetenként egy jól felépített ábrával hívják fel a figyelmet. A másik az audiovizuális módszer, mint amikor hangrögzítőre felolvasod a megtanulni valót és azt fülesen vissza hallgatod. Ez is nagyon hasznos és kényelmes lehetőség.

4. Szünet

Mindig tarts szünetet! Nagyon fontos, hogy tanulás közben kell szüntet tartani. Kb. 25 perc zavartalan koncentrálás után tarts legalább 3-5 perc szünetet. Ebben a kis szünetben igyál egy kis folyadékot, és egyél egy kis csokit vagy kekszet. Vagy hallgasd meg a kedvenc zenéd, és utána kicsit frissebben kezdhetsz neki a következő fejezetnek.

5. Mindig a céljaid legyenek a szemeid előtt

Nem azért tanulsz, hogy épp átmenj egy kettessel, mindig tudd és gondold át, hogy miért is tanulsz, hogy mit szeretnél elérni az életben. Ez mindig legyen a szemeid előtt!

Ha keményen és kitartóan tanulsz, akkor hamar meglátszik az eredménye. Remélem sikerült segíteni ezekkel a módszerekkel.