Érdekességek

okostelefon

Így válassz okostelefont 2021-ben!

Szerző: Gebei Erik 10.A

Ebben a cikkben a segítségetekre szeretnének lenni, hogy az okostelefonok piacán milyenek a lehetőségek a mai világban, illetve részletesen le is írom.

Elsősorban azt kell eldöntened, hogy milyen célra szeretnéd használni új készüléked, illetve mennyit szeretnél rá költeni, mert igen csak széles ár sáv van már a mai mobilpiacon.

Alap okostelefonok

Kezdjük az alapfelhasználásra szánt telefonokkal, hogy mit is jelent ez? Nem mást, mint azt hogy csak teljesen alap dolgokra használnánk, mint például telefonálás, SMS írása, vagy estleg felnézni a Facebookra. Igen, manapság van már olyan okostelefon, ami az alap telefonozásra és néhány közösségimédiás platform futtatására elegendő. Ezekhez ugyanis elegendő egy gyengébb 1 vagy 2 GHz-es processzor, illetve 2-4 GB RAM. Ezek a telefonok is rendelkeznek természetesen kamerákkal. A hátkapi kamerának minősége (megapixelben olyan 13) 13mp, az előlapi kamera 5 ill. 10mp-el között mozog, amiknek minősége igencsak gyötrelmes. Az ilyen kategóriájú 20 és 30 ezer forint között mozog, persze itt függ, hogy milyen márkájú telefont vásárolsz.

Középkategóriás okostelefonok

Térjünk is át a közép kategóriás telefonokhoz, ahol már a kínálat bővebb. Itt is neked kell döntened, hogy mire szeretnéd használni, de mutatom is, hogy mire figyelj.

A középkategóriát is oszthatjuk 2 részre, ami a alsó és felső középkategóriából áll. Az alsó 50-100 ezer forintig terjed, a felső 100-200 ezerig. Ebben a kategóriában is válaszhatunk olyat, ami alap felhasználásra való, és olyat is amivel már gyengébb játékokat is futtathatunk.

A középfelső kategóriában már jobb processzort kapunk, ami magok számában, órajelben és a processzor gyártási technologiában tér el, RAM-ból is több, olyan 6 GB általában. Itt már jobb anyaghasználatot kapunk, esetenként gyorsabb töltést is, ami nagy előny, ha csak kevés időd van tölteni a telefonod.

Mint említettem ez a kategória alkalmas nagyobb erőforrású játékok futtatására is, így elengedhetetlen a nagy akkumulátor kapacitás. Ez azért jó, hogy ne kelljen folyamatosan töltőre tenni a telefonodat.

Itt már a kamera minősége is érdemben javul kicsit. Ebben a kategóriában már lehet több hátlapi szenzoros telefonokat látni, ami esetenként áll egy fő, egy ultraszéles, és egy mélység szenzorból áll. Természetesen ebben a kategóriában nem sem kell csodát várni, hogy a telefonunk mindenféle kamera beállítási lehetőséget tudjon., de ha ügyes vagy, akkor tudsz jó képeket is készíteni.

Ezt a kategóriát azokbak ajánlom akik nem szeretnének sokat költeni telefonra, de azért fontos, hogy minden bökkenő mentesen működjön. Ha te szeretsz fotózni, ill. játszani a felsó- középkategória neked ajánlott.

Felső kategóriás okostelefonok

Haladjunk tovább a felsőkategóriás telefonok irányába, ahol ugyanis ismét két kategóriára tudjuk sorolni a készülékeket. Van alsó-felsőkategória és van felső-felsőkategória, most az alsó-felsókategóriával kezdenék aminek ár szegmense kb. 200 ezer forintól indul és kb. 250-270-ig tart. Itt már teljes mértékben elvárhatunk egy felső-középkategóriás processzort ami már nagyobb órajelű és jobb gyártási technologiával készült, illetve egyes márkáknál már 5G támogatottságot is. Itt már RAM-ból 8 GB-ot is kaphatunk, ami fontos, hogy minél több alkalmazást tudjunk megtartani a háttérben, illetve a játékok futtatásának céljából is. Ebben a kategóriában már igencsak prémium anyag használattal találkozhatunk, ami nem mást jelent mint, hogy elöl-hátul üveg a készülék és már fém kerettel is találkozhatunk.

A nagy akkumulátor és szintén gyors töltést is elvárhatunk. Kamerák tekintetében is egyre minőségibbet és jobbat kapunk, ami már estleg 32mp és 108 mp között mozog, amikkel már igen profi képeket készíthetünk. Az ilyen kategóriájú telefont azoknak ajánlom akik szintén nem akarnak hatalmas összeget telefonra költeni, de igénylik a prémium minőséget.

A felső- (teljesen prémium kategóriás) már még erőteljesebb processzort, több RAM-ot kapunk ami már 12 GB és 16 GB között mozog amivel igencsak profi játokosok lehetünk, miközben akadás mentesen futtatjuk a legújabb/ legmenőbb játékokat, itt már olyan extrákat is kapunk mint, pl. profi hőelvezetés ami elengedtethetetlen a prémium használathoz, illetve csúcsminőségre képes kamerákat.

Akkumulátor terén már a legújabb grafén alapú lithium-polymer akkumulátorokkal is találkozhatunk, aminek nem csak a kapacitása nagy, de nagyon gyorsan is feltölthetjük a készülékünket. Ebben a kategóriában már elvárt a kétoldalú üveg használat és az alumínium keret is. Ezeknek a készülékeknek az ára egyes esetekben, már 250 ezer forinttól kezdődik, de gyakran 300-400 ezer forintnál kezdődik és határ a csillagos ég, ahogy mondani szokás. Ezt a kategóriát azoknak ajánlom akik mindenből a legjobbat akarják.

Remélem, hogy segítettem egy kicsit eligazodni okostelefonok világában, és megtalálod a neked valót.

Ha már itt jársz, nézd meg képzéseinket is.