Diákújságíróink cikkei

Halloween filmajánló 2

Ütős Halloween filmajánló egy diákunktól – 10+1 film

Szerző: Csákány Tifani 11.C

Halloween, a nyugati kultúrában sokkal elterjedtebb mint nálunk. A házról házra járás édesség gyűjtés jelmezek stb. Azt azért elmondhatjuk, hogy az emberek egyre elfogadóbbak és nem kizárt, hogy néhány év múlva a mi kis hazánkban is változni fognak a szokások. Én például magamnak a Halloween tematikájú filmeket részesíteni előnyben. Ezért szeretnék egy listát arról, hogy milyen filmeket ajánlok. Két külön kategóriában szeretném feltüntetni a listámat.

Halloween filmajánló gyermekkoromból:

1. Karácsonyi lidércnyomás:

Karácsonyi lidércnyomás - Halloween filmajánló

Egyáltalán ne tévesszen meg senkit a cím nem feltétlenül a karácsony áll a történet közepén, hanem egy a csontváz aki kiábrándulni látszik a Halloweenból és abból hogy neki ijesztegetni kell ezért inkább úgy dönt, hogy ő lesz az mikulás.

2. Para Norman:

ParaNorman

A kirekesztettség és a magány sok embert érint, pláne ha még mindenki dilisnek is tart, pont mint a főszereplőnket. A fiatal kisfiú ugyanis szellemeket lát, viszont senki nem hiszi ezt el neki, csak a vén hóbortos nagybátyja és egy hozzá hasonlóan kirekesztett kisfiú. Ám amikor a kisvárost ahol élnek zombik kezdik ostromolni Normannak egyértelművé válik, hogy cselekedni kell.

3. A halott menyasszony

A halott menyasszony

Ohh akárcsak az első filmet amit listáztam, ezt is a méltán híres Tim Burton írta és rendezte, aki a mély, sötét, melankolikus és időnként rémisztő alkotásai útján vált híressé. Aki nem ismeri, nézzen rá az alkotásaira, garantálom hogy meglepődik. Na de a hallott menyasszony egy Victor nevű fiatal férfiról szól akit a szülei kényszer házasságra akarnak rávenni, annak érdekében, hogy jobb helyzetbe kerüljenek. Azért, hogy minden tökéletesen menjen, Victor elmegy gyakorolni a közeli erdőbe ahol az eljegyzési gyűrűt egy faágra húzzák rá. Ezután jönnek csak az érdekes dolgok.

4. Coralin és a titkos ajtó

Coraline és a titkos ajtó - Halloween filmajánló

Ahhh, hogy én mennyire féltem ettől a mesétől gyerekként, de valahogy mindig a tévé elé vonzotta a kíváncsi tekintetem. A történet egy kislányról, Coralinról szól, aki a szüleivel egy új házba költözik. A környéken nincs senki, akivel barátkozni tudna. Egy fiú van csak, de Coralin dilisnek tartja, a szülei nem tudnak vele foglalkozni mert el vannak foglalva a munkájukkal. Egyik este azonban Coralin talál egy kis ajtót a házban, ahová be is megy és egy teljesen más világ vár rá. Ott minden sokkal jobb, szebb éppen csak egy kis dolog van, ami szemet szúr a lánynak, az pedig az, hogy mindenkinek gomb szeme van. Sajnos Coraline nem is sejti mennyire félelmetes ennek a háttere.

5. Soha többé Halloweent!

Soha többé Halloweent!

Nem hiszem, hogy ezt a régi és egyáltalán nem híres filmet sokan ismernék, nekem azonban mégis tisztán él a fejemben hogy gyerekkoromban minden évben októberben legalább egyszer leadták, a Halloween filmajánló szinte kötelező darabja. A története röviden annyi, hogy Danny és apja James, új városba költöznek, méghozzá Danny nagyapjához Fred bácsihoz. Danny, furcsának találja, hogy a kisváros nem igazán készülődik Halloweenra, mint később kiderül azért mert húsz évvel ezelőtt a kisvárost elátkozták.

6. Rém Rom

Rém Rom

A személyes kedvencem a listáról ez a mese. Mindig minden pillanatát színesnek és érdekesnek tartottam. A cselekmény végtelenül egyszerű. Adott két jóbarát, ebből az egyikük egy kissé bugyuta fiúcska, míg a másik egy magába zárkózó fiú, DJ és Chovder. DJ élete nem egyszerű, pláne hogy mániákusan megszállottja a velük szemben élő öreg úrnak, aki utálja ha akármilyen játék kerül a pázsitjára. Egyszer véletlenül Chovder kosárlabdája kerül a bácsihoz. DJ felbátorodik, oda akar menni, hogy vissza szerezze, és amikor ez pont megtörténne, az öreg úr kiront a házából és kiabálni kezd vele, aztán szívrohamot kap. A bácsit elszállítják egy kórházba, DJ pedig meglepetten tapasztalja, hogy a szomszéd házból valaki hívogatja. Az ablakokon a redőny fel-le jár és füst gomolyog a kéményből.

Halloween filmajánló a nem annyira rémisztő, de azért jó kategóriából:

7. Horrora akadva széria

Horrorra akadva széria - Halloween filmajánló

A világ legnagyobb hülyesége mindegyik film, ugyanis nem egy, hanem rögtön öt film került ebbe a szériába. Mindegyik rész kultikus horrorokat dolgoz fel, annak kliséit, szereplőit történeteit kiparodizálva.

8. Freaky

Freaky

Valószínűleg a listán a legfiatalabb ajánlás, de szintén megér egy misét. Egy fiatal lány és egy sorozatgyilkos testet cserél, ez adja a fő bonyodalmat. A film egyáltalán nem veszi magát komolyan viszont a színészi játék valami elképesztő, imádtam.

9. Behind the Mask

Behind the mask

A maszkos főgonosz horrorok tökéletes kiparodizálása, de nem azt jelenti hogy rossz. A film egy hamis dokumentum filmként mutatja be, mennyi felkészülést is igényel egy sorozatgyilkos élet.

10. Zombieland

Zombieland - Halloween filmajánló

Áhhh őszintén mondhatom, hogy a listán szereplő legjobb alkotás, remélem nem kell bemutatni. Szintén a klisék kiparodizálására épülő film de mégis egyedi mégis megvan a saját hangulata és pont emiatt tudjuk elvonatkoztatni a csontig rágott zombis filmektől.

+1 Ház az erdő mélyén

Ház az erdő mélyén

Hát igen, ez talán az egyetlen a listán ami komolyabb, mint a többi listán részt vevő film, és a Halloween filmajánló zárója. Szintén a klisékre épül, de a többivel ellentétben a szánkba is van rágva, hogy mennyire ugyanarra az alapra épül a horrorfilmek legjava. Egy csapat fiatal elmegy, hogy bulizzanak egy elhagyatott régi házban. A tipikus karakterek is jelen vannak, mint az alfahím élsportoló, a „buta szőke” (senki ne vegye sértésnek), a zakkant fazon aki figyelmeztetett a rosszra. Lemennek a pincébe, aminek az ajtaja magától kinyílik, elolvassák a könyvet ami latinul van írva, és amit megtiltottak stb.

Ennyi lenne az én kis listám, lehet túl sok, hogy egy nap alatt ezt mind megnézzük, de garantáltan nem okoz csalódást egyik film sem.