Diákújságíróink cikkei

Filmajánló a karácsonyi időszakra

Szerző: Csákány Tifani 10.C

A közelgő karácsonyt és annak hangulatát egy csodálatos történettel szeretném egy újabb szintre emelni, a Last Christmas című filmmel. A harmincöt évvel ezelőtt írt dal köré készítettek egy filmet is, ami szarkasztikusan nevet az arcunkba miközben mi nyugodtan merülünk el a fényekben, dalokban, magában a szívszorító történetben.

Emilia Clarke, megcsillogtatja énekhangját, ahogy egy Kate nevű lányt alakít, aki az előző karácsonyán egy szív transzplantáción esett át. Az élete romokban hever, a családjával a kapcsolata siralmas, a munkája nem az, amit szeretne, és kanapéról kanapéra jár, mivel kidobták. Ezzel egyidejűleg meghallgatásokon vesz részt, hogy elérje célját és befusson énekesként, ami szintén nem sikerül neki.

Egyik nap azonban találkozik egy férfival, akivel hamar egy hullámhosszra kerülnek, Tom megmutatta, hogy az élet nem csak annyi, hogy felkelünk és tesszük a dolgukat, ez a fajta életfelfogás megragadt Kate szívében is, aki hamar megváltoztatta élete minden szakaszát. Mikor pedig azt hinné, hogy a szerelem is rátalál, akkor ér a gyomorszájas ütés mindenkit, ezt nem írom le, mert azzal elszúrnám az élményt. Lényeg a lényeg, a film előre le lőtte a poént csak ezt egy olyan kifinomult módon teszi, hogy fel sem tűnik. Elvarázsol a csodás életszerű történéseivel, a kellemes háttérben futó dalokkal, a karakterekkel.

A karácsony egy új, de egyben már jól ismert oldalát mutatja be egy olyan módon, amit nem gyakran látni. A történet maga elégé sablonos, a nehézsorsú lány szeme felnyílik és egy csapásra minden tökéletes és csodaszép lesz. Az emberek talán azért szeretik az ilyen filmeket, mert jóval könnyebb velük azonosulni, és még annál is jobb elhinni, hogy mi magunk is a saját filmünk főszereplői vagyunk. Ez így is van, és épp ez az, ami szerintem a karácsony a lényege, a jobbá válás első lépése, de nem arra gondolok, hogy karácsonykor legyünk jobbak, hanem hogy törekedjünk egész életünk alatt a jó útra.

Ezzel a filmmel kívánok mindenkinek csodákkal gazdag karácsonyt, és egy még csodásabb újévet.