Diákújságíróink cikkei

DC comics

Ezeket még biztos nem tudtad a DC világáról

Szerző: Csákány Tifani 11.C

 „Hős akárkiből lehet. Még abból is, aki megnyugtat egy kisgyereket csupán azzal, hogy a vállára terít egy kabátot, és tudatja vele, hogy a világnak még nincs vége.”  /-Batman/

Manapság tonnaszámra gyártja Hollywood a klisés szuperhős filmeket. Lásd, a Marvel korunk egyik legnagyobb hódítója, vagy ott van akár a DC ami ugyan nem örvend akkora népszerűségnek de ez nem jelenti azt, hogy szegényesebb a világa.

Beszéljünk akkor a DC-ről

Sokan leszólják a sötét és komor, sokszor mély lelki válságot boncolgató stúdió filmjeit. A véleményem az, hogy az emberek sokszor nem a rosszat és a valóságot, hanem inkább a  vidám „hülyülünk a világ megmentése közben, lesz, ami lesz” témát részesítik előnyben. Nincs is ezzel semmi probléma, kinek a pap…

Van azonban még egy valami, és ezt rengetegen elfelejtik, miközben szuperhős filmeket néznek, ezek a csodálatos történetek, karakterek, szituációk többsége bizony a képregényekből született. Nem is húznám tovább a szót, lássunk néhány DC érdekességet, amit talán még nem tudtál. Jó szórakozást!

Filmes világ
 1. Az igazság ligája filmnek két változata van, először a Joss Whedon, másodszor a Zack Snyder féle. A Whedon féle igazság ligája ha túlozva is, de mondhatjuk azt, hogy alapjaiban nézve hű a képregényekhez. Nem is volt a technikai dolgokkal semmi baj. Whedont azonban a szuperhős filmekben mozgolódó emberek a Bosszúállók rendezőjeként ismerhették meg. A kéznyomata látszik is Az Igazság ligája filmen, mert bár nagy sikert hozott, a Marvel stúdiónak nem volt igaz vetélytársára.
 2. Több olyan színész van a DC és a Marvel között akik ugráltak a két stúdió között. Például: Ben Affleck aki a Batman filmekben mutatta be a Sötét lovagot, de a 2003-as Dardevilben még a Marvelnél játszotta a fenegyereket. Vagy Ryan Reynolds, aki 2011-ben Zöldlámpás kosztümben világított, az elmúlt néhány évben viszont átpártolt a Deadpool filmekbe, ami a Marvel filmuniverzumot erősíti. Ott van még J. K. Simmons aki a sötétlovag hű komornyikját Alfredet játszotta a DC-nél, de a pályafutását a 2002-es Pókemberben kezdte és a mai napig szeretettel jár vissza ugyan abba a szerepbe, mint Peter Parker kissé ellenszenves főnöke J. Jonah Jameson.
 3. AZ 1950-60-es években a Batman képregényekre annyira nem volt igény, hogy be akarták vonni a gyártását, de akkor jött megmentőnk, Adam West, aki egy vicces (a sötétlovagnak teljesen ellentmondó szerepben) tévé műsorban szórakoztatta az embereket.
Képregényvilág
 1. A DC képregény világa Supermannel kezdődött. Minden köré épült.
 2. A DC Guinness rekordot döntött 562 halottal a Végtelen Világok Krízise c . képregény füzetben.
 3. Annak fényében, hogy Supermant az utolsó kriptoninak tartják, és úgy is emlegetik mint Kripton utolsó fia, nem ő az egyetlen túlélő. Ott van az unokatestvére Kara, aki a földön Supergirl néven üldözi a bűnt, vagy Kripto a kutyája (kitudja minek), egy egész város (Kándor) lakossága, egy halom bűnöző például Zod tábornok, és még egy majom is.
 4. A DC és a Marvel tulajdonában van a „szuperhős” kifejezés.
 5. Supermant azért nem ismerik fel az emberek például a munkahelyén, mert a szemüvege kriptoni üvegből készült, ami torzítja az emberek látásmódját amikor ránéznek.
 6. A kriptonit először egy rádióműsorban jelent meg.
 7. Superman eleinte nem tudott repülni csak nagyokat ugrani, ez akkor változott meg amikor az animátorok panaszkodni kezdtek, hogy nehéz így meganimálni.
 8. Közel 70 évet kellet várni arra, hogy megtudjuk mi is Joker igazi neve. (Ez titok, erről majd jön egy másik cikk).
 9. Joker egyszer megjelent egy ENSZ gyűlésen, mint Iráni nagykövet.
 10. Harley Quinn képregényekben eleinte nem is szerepelt, csak az animációs filmekben adták hozzá a történethez.
 11. Batmant Zorróról mintázták.
 12. Bruce Wayne szüleinek a gyilkosát Joe Chilnek hívják.
 13. Superman és Wonder Woman jogosultak Thor kalapácsára.
 14. Wonder Woman karperece egy amazónium nevű fémből készült, amit később feminiumra kereszteltek el.
 15. Batman övén rengeteg hasznos kütyü van, ami nagyban elősegíti a bűnüldözést, de egy halom haszontalan cucc is, mint például a cápariasztó.
 16. Batman segédekben bővelkedik, pontosan ötben, időrendi sorrendben haladva ők: Dick Grayson, Jason Todd, Tim Drake, Stephanie Brown, Damien Wayne.

Ezzel zárnám is ezt a képregény/filmes érdekesség cikkemet, remélem tetszett, és valamennyire izgalmasabbnak tekinthető így számotokra a DC villága.