Diákújságíróink cikkei

Ezért Harry Potter története az egyik kedvencem

Harry Potter története ezért az egyik kedvencem

Szerző: Lakatos Mátyás 13.B

Harry Potter története:

A cselekmény egy elhagyott kisfiúról szól, aki kisbaba korában elveszíti anyját, apját és a távolabbi családtagjainál kell felcseperednie, akik nem igazán szeretik. Azonban 11 esztendős korában kap egy  bizalmas üzenetet, ami szerint ő egy varázsló. Nem mindennapi iskolába kell járnia, amit Roxfortnak neveznek, így az árva kisfiúnak pillanatok alatt megváltozik az élete.

Egészen új világba keveredik, ami tele van kockázatokkal. Az évek múlásával a főszereplő  jelleme  is fejlődik. A filmekben számtalan a változás és a szenzációs történés. Rengeteg humoros szituációt és számottevő jelenetet foglal magába.

A filmsorozat számos díjjal is büszkélkedik. Már megnéztem az egész történetet és roppantul élveztem, bár az író néhol jelentősen elkapkodta. Véleményem  szerint sok az üresjárat, és mindig Harry körül forognak az események. Van rengeteg mellékszereplő, akik érdekesek lehettek volna, és kiváló színészeket is találtak a karakterekhez, azonban alig tűnnek fel pár percre, összességében viszont fenomenális.

Először könyv formájában jelent meg a történet, első kötete 1997-ben, Harry Potter és a bölcsek köve címen, majd 2001-ben filmesítették.

Kedvenc Szereplőim:

Hermione okos, lojális és igen csinos, szeretem a karakterét mert mindig mindenhol tudja mi a megoldás.

Hagrid a fél óriás léte ellenére az író olyan karaktert adott neki, akit nem lehet nem szeretni, meglátásom szerint szereti a munkáját és az iskola érdekeit képviseli.

Dumbledore, mert rendkívűl bölcs, egyik legjellegzetesebb jellemvonása, hogy képes megbízni azokban, akik mások szerint megbízhatatlanok. Dumbledore a legerősebb varázslók egyike a világon, de rendkívüli erejét szinte sohasem használja fel.

Pitont személyisége rendkívül komplex. Kívülről hidegnek, kíméletlennek és igazságtalannak tűnik, aki abban leli örömét, hogy megalázza Harryt. Az első részekben nem kedveltem de a végére egész szimpatikussá vált, meglehetősen nagy áldozatokat hozott és mindig a jó oldalon állt.

A gonoszokat sem zárom ki, Voldemort karaktere pl. szerintem az egyik legjobb főgonosz az összes könyvben/filmben, amit valaha készítettek, hatalmas az ereje  imádom, hogy tényleg kőszívű, aki egyedi módokon keresi a halhatatlanság útját és aki tényleg a legborzasztóbb gaztetteket is szemrebbenés nélkül hajtja végre tömegesen.

Mindenki jó a maga útján, nyilván Harryt nem lehet nem szeretni a maga életútjával, és az elkötelezettsége, odaadása, igazságérzete hatalmas, főleg azok után, amiken egész életében keresztülment. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a mágiával kapcsolatos filmeket.

Az egyik fő dolog amire tanított a film, hogy a nehézség és a veszteség kikerülhetetlen része az életnek és nem érdemes elfutni előle.

Hermione arra tanított, hogy az intelligenciát soha, soha nem szabad szégyellni.

Draco Malfoy arra tanított, hogy milyen hatalmas szerepe van a családunknak abban, hogy miben hiszünk és kivé válunk. Ahhoz, hogy igazán ismerj valakit, tudnod kell, hogy honnan jött.

Dumbledore-tól vett idézet tanított a legtöbbre. "Rossz úton jár, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni."

Saját összegzés:

Bölcsek köve: Egész jó családi film. Ez indította útjára az egész Harry Potter sorozatot. Izgalmas, kiváló alkotás és teljesen egyedi megoldásokat használ.

Titkok kamrája: Ez felülmúlja a korábbi részt. Összességében az egész széria kimagasló alkotása lett.

Azkabani fogoly: Nekem tetszett, ahogy reprodukálták a Harry Potter filmeket, és nyíltan szólva ez jót tett az egész gyűjteménynek. Maga a történet is rendben van. Szerintem hozza az előző rész színvonalát.

Tűz serlege: Személy szerint ez a kedvenc részem a sorozatból! Mind könyvben, mint filmben messze prominens  alkotás volt a széria darabjai közül. Itt sötétebb világba hajlik a film.

Főnix rendje: Könyvben kiemelkedő, sajnos a film nagyon leegyszerűsít, bár a hibái ellenére is tetszett. Szerintem összességében hozza a Titkok kamrája és az Azkabani fogoly szintjét.

Félvér herceg : Ezt a rész nem igazán tetszett. Őszintén szólva könyvben sem tetszett, és a film se tudta velem megszerettetni. Erősen úgy érzem, mintha ez egy felvezetés lenne az utolsó részhez, és saját darabként nem állja meg a helyét.

Halál ereklyéi: Nem tudom a két filmet külön nézni, nálam ez egy alkotás. Azonban nézhető, izgalmas két filmet kaptunk az utolsó részhez. A történetvezetés kicsit lassú, de talán ez a két rész adja vissza leginkább a könyvek hangulatát a Bölcsek köve és a Titkok kamrája mellett, tehát ezt nem sorolnám hibának. Összességében korrekt lezárása a kronológiának.