Diákújságíróink cikkei

mese

10 ikonikus mese a 2000-es évek elejéről

Szerző: Csákány Tifani 12.C

Te is a kétezres évek elején nőttél fel? Amikor a suliból hazamentél, te is a házi írás helyett egyből a tévét céloztad meg? A Cartoon Network, a Nickelodeon, és a Disney csatornák voltak azok amik egyből mentek? Mert ha igen, akkor a nosztalgia édes íze most téged is letámadott. Összeszedtem a 10 kedvenc mesémet ebből az időszakból a fent említett három csatornáról. Olvass tovább és esküszöm elkalauzollak kisgyerekkorodba.

10. TÜNDÉRI KERESZTSZÜLŐK (Nickelodeon)

„Sajna Tim csak átlagos, kit senki meg nem ért” ezzel kezdődött Timi Turner újabb kalandjainak a főcime, de hogy átlagos-e egy olyan kisfiú akit két kicsit tündér védelmez és tölti be a szülői szerepet, azt nem mondanám. Timi napról-napra olyan kalandba keveredett a tündér keresztszüleinek köszönhetően, amiről sokan csak álmodni tudtunk. Egyik nap híres rocksztár, a másik nap pedig jövőbe illő hi-tech cuccokkal van felszerelve. A valamelyest zökkenőmentes életét csak a tanára MR. Crocker próbálta meg tönkre tenni. Zseniális mese volt, amit nagyon imádtam és irigyeltem is egyben.

9. KIM POSSIBLE (Disney Channel)

Nem hinném, hogy a kis tinihősért a fiúk nagyon rajongtak volna, de nekem az egyik kedvencem volt, tök jó volt belépni a kémek világába úgy, hogy közben a tinilányok komplikált és nehéz életébe is betekintést nyerhettünk.

8. JOHNNY TEST (Cartoon Network)

Àhh Johnny Test a lángoló hajával, a két zseni ikernővérével és beszélő kutyájával maga volt a megtestesült adrenalin, a valószínűtlen találmányok sokasága és a lehetetlen ellenségek akikkel a főszereplőknek napról-napra meg kellet küzdeni, hogy megvédjék szeretett otthonukat. Johnny Test a kedvenceim közé írta be magát, nem is tudok rá mást mondani minthogy a gyerekkorom koronájának egyik legékesebb darabja.

7. NYOMI SZERENCSÉTLEN UTAZÁSAI (Cartoon Network)

Nyomi ahogy azt neve is sugallja eléggé nyomi volt, egy kis matróz aki Bütyök kapitány barátjaként kereste a cukorszigeteket, ahol üdítő folyik a cukor sziklákon, közös barátjukkal és egyben otthonukkal Lufival a bálnával. A mesében néhol fel lehetett lelni eléggé bizarr jeleneteket, de összességében szórakoztató volt, és egyben tanulságos is.

6. PHINEAS ÉS FERB (Disney Channel)

Újabb mese amiben a gyermeki képzelet legvadabb álmai teljesültek két feltaláló testvér révén. Phineas és Ferb a nyár minden napját kihasználták és soha nem unatkoztak. Candas a testvérük, mindig próbálta letörni a fiúk lelkesedését, Cerry a kacsacsőrű titkos ügynök, aki védte az államokat  Dr. Doofenshmirtz zseniális inátoraitól. Gyerekként mindig azon gondolkodtam, hogy a Dr. nagyon szerencsétlen karakter, pedig az a helyzet, hogyha nem szerelt volna minden inátorára önmegsemmisítő gombot, akkor biztos sikerült volna már akár az első részben az egész világot meghódítania. Remek mese volt, nagyon jól hozta a lehetőségekkel teli nyár hangulatát. A főcímdalt a mai napig tudom.

5. SZÜLETETT KÉMEK (Nickelodeon)

A Született kémeket (soha nem volt titok, hogy) a Charlie angyalai nagy népszerűsége miatt írták és készítették. Imadtam, ahogy Sam Clover és Alex részről-részre mentették meg a világot a nagyon modern találmányaikkal, emellett még az iskolai életükre a pasikra és a divatra is oda tudtak figyelni. Ez a mese akárcsak a Kim Possible, nagyon jól mutatja be a kettős élet nehézségeit, üdítő volt a sok mese között a pörgős, akciódús kémdrámák világa. Így jobban belegondolva elég sok kémekkel kapcsolatos mesét néztem.

4. TINI TITÁNOK ( Cartoon Network)

Legrégebbi emlékeim közé tudnám sorolni azt, hogy ültem a tévé előtt és csodálkoztam azon a sok fiatalon, akik egyedül élnek és közben hősként tengetik a mindennapjaikat. A DC világ egyik legismertebb szuperhős csapata rögtön megkedveltette velem az egész szuperhős világot. Talán emiatt szeretem annyira a szuperhősöket. Mindig is imádtam Robint, a csapat vezetőjét, a magányos farkas megtestesítőjét.

Bár a következő mesék nem éppen a 2000-es évek elejéről valók, de abban az időben is megállták a helyüket, így mindenképpen a listán kell lenniük:

3. BOLONDOS DALLAMOK (Cartoon Network)

A Bolondos Dallamok volt az a mese, ami tele volt erőszakkal és főleg humorral. A részek közben kis epizódokban mutatták be az egész Bolondos Dallamok világot és azok szereplőit. A kedvencem mindig is Tapsi Hapsi volt, a vagány csípős nyelvű ravasz nyuszi, aki sorra kényszerítette a padlóra ellenfeleit, köztük Dodó kacsát, Elmert és még sok más karaktert, de imádtam még ezen belül a kengyelfutó gyalogkakukkot is.

2. TOM ÉS JERRY

A Tom és Jerry volt az a mese, amin én zsibbadtam. Az egész mese egy nagy egércsapda reklám. Válogatott módszerekkel gyepálja egymást a két a barát, tökéletes régi mese feeling, amit soha nem tudtam megunni.

1. SCOOBY DOO

A Scooby DOO volt az a mese, amit mindegy mikor, mindegy hol, mindegy milyen formában, bármikor tudtam nézni, de tényleg. A rejtély Rt. volt a gyerekkorom közepe. A változatos kalandok, a szellemek, zombik, minden amit ez a mese felsorakoztatott imádtam. Nem tudom leírni mennyire imádom még akar a mai napig is.

És még néhány mese, amit csak megemlítek: Garfield és barátai, Chovder, Igazság ligája, No megállj csak!, Kacsamesék.