Diákújságíróink cikkei

Tudtad? Ma van a nemzetközi anyanyelvi nap!

Szerző: Csákány Tifani 10.C

Mint Kárpátaljai magyar úgy érzem meg kell említenem milyen nap is a mai, ami pedig nem más, mint a „nemzetközi anyanyelvi nap”. Ez a téma rengetegszer előkerült megemlékezésekkor, vagy egyéb témáknál, ezért szeretném bemutatni ezt egy olyan szemszögből ahogyan én látom.

Az UNESCO 1999-ben jelölte ki a február 21. napját a nemzetközi anyanyelvi napnak, ami arra hivatott rávilágítani mennyire sokszínű, változatos és szinte megszámlálhatatlan földünk népeinek anyanyelve.

1953-ben Pakisztánban az urdu nyelv lett a hivatalos, ám Banglades, ami akkorra Pakisztán része lett, nem fogadta el, mivel a bangladesiek anyanyelve nem az urdu, hanem a bengáli volt. Tüntetések vettek kezdetét február 21-én, ami során az aktivisták közül a szigorú rendőri fellépés során öt ember életét vesztette. Bangladesben azóta is február 21. a bengáli nyelv napja. Ennek hatására az UNESCO beiktatta ezt a napot, és 2000-ben ünnepelték először.

Én, mint határon túli magyar rövid életem során megtapasztalhattam azt, hogy milyen nehéz is az, ha nem tudod megértetni magadat olyanokkal, akikkel egy országban élsz. Rengetegszer tapasztaltam, hogy milyen is az, ha anyanyelvi szinten kell olyat tanulnod, amit egyébként nem értesz. Bevallom, hogy ezt a problémát nem lehet teljes mértékben a szétszakított országrészekre fogni, ugyanis sokan kínlódnak hasonló problémákkal, és tény, hogy én is megtanulhattam volna a hivatalos nyelvét annak az országnak, amiben élek. Hiszen beszélhetek én magyarul, ha két településsel arrébb már senki nem ért meg, mintha egy másik világ lenne, talán így is van, talán én vagyok a hibás, talán nem, de úgy vélem örülhetünk annak, hogy beszélhetünk egy olyan nyelvet, a magyart, amit megközelítőleg 10 millióan beszélnek.