Diákújságíróink cikkei

A víz világnapja - Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Technikum és Dr. Béres József Kollégium

A víz világnapja, március 22. – A víz érték, becsüld meg!

Szerző: Csákány Tifani 10.C

A víz érték, becsüld meg!

Az ember testi felépítése rendkívül bonyolultnak mondható, mégis az évszádok során nagyon is szépen feltérképeztük magunkat. Így például tudjuk, hogy az emberi test tartalmaz többek között: vasat, foszfort, magnéziumot stb. Mégis a testünk legnagyobb részét, körülbelül 2/3-át nem más, mint a víz alkotja, ami ezzel együtt ellengethetetlen az élethez, ugyanis kb. három rövid napig bírnánk ki nélküle (jobb esetben).

Valójában sokszor bele sem gondolunk menyire alapvető mégis véges mennyiségű dolog a víz. Március 22. a víz világnapja, ezért is szeretnék egy rövid, de annál információ dúsabb kis tájékoztatót megfogalmazni.

A víz világnapja, mint olyan, először 1992-ben merült fel Rio de Janeiróban, a Környezet és Fejlődés konferencián. Majd 1993-ban először beiktatták, mint hivatalos nemzetközi napot.

Minden évben más, de mégis elrettentő témát adnak az eseménynek volt pl: „Víz és klíma változás” vagy „Víz a városokért”. A célja ennek a mozgalomnak egészen egyszerű, de annál inkább fontos. Tehát a lényeg az, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy ez a létfontosságú elem nem fog örökké tartani.

A Föld felszínét 70%-ban víz borítja, mégis ez a nagy mennyiség mit sem számít, ha a víz sótartalma miatt nem fogyasztható. Vannak bizonyos eljárások arra, hogy hogyan is alakíthatjuk át édes vízzé, azonban ez a rendszer sok nehézséget von maga köré, hiszen a földön az egyre csak fejlődő társadalmunkban még most is vannak olyan helyek, ahol bizony minden cseppet be kell osztani.

Mit tehetünk a vízért?

Nem kell megváltanunk a világot, sőt valószínűleg nem is tudjuk, de tehetünk azért, hogy tovább éljen nagyon is könnyen.

Elég, ha elzárjuk a csapokat, ha nem engedjük tele a kádat fürdés közben, ha esővízzel öntözünk, aprócska dolgok, amelyek idővel kifizetődnek. Tegyünk azért, hogy túléljük.

Amit leírtam egy nagyon apró töredéke csak a fő problémának és megoldásnak. Reggeltől estig lehetne beszélni arról, mit tehetnénk vagy éppenséggel, hogy tegyünk.

Ha bárkit megérintett egyetlen szó is a leírtakból, akkor annyit szeretnék csak kérni, hogy gondolkodjon el mindenki ezen a rövidke mondaton:

Mi lenne velünk, ha holnap egy csepp sem maradna?