Diákújságíróink cikkei

Mit tehetünk a Föld védelme érdekében?

Szerző: Lakatos Mátyás 13.B

Olyan kellemes hely a Föld, de akkor miért is tesszük tönkre?

Jó, persze vannak háborúk a világon, éhezés és a többi társadalmi probléma. De higgyétek el nagy előny a többi általunk ismert bolygóhoz képest, hogy a Föld légköre és a víz jelenléte miatt élhető.

Veletek is előfordult már, hogy azért vettetek meg egy üdítőt, mert menőn nézett ki a palackja?

Amikor elővetted a suliban az innivalódat nem feltétlen szeretted volna megmutatni, de mélyen legbelül büszke voltál, hogy nem akármiben hoztad a reggeli teát. Az élet felgyorsult, nincs már idő szórakozni a palackok kimosásával és reggeli megtöltésükkel. Sokkal egyszerűbb leemelni a bolt polcáról és kifizetni, majd miután megittad, gyorsan kidobni a kukába. Ez nem éppen a legkedvesebb gesztus a Föld védelme érdekében.

Egy darab egy literes palackozott víz előállításához három liter vizet kell felhasználni. Van itt némi pazarlás, ezt nem tesszük jól. Lehet, hogy érdemesebb lenne újra  egy-egy palacknak hűséget fogadni. Esetleg venni egy üveg palackot és inkább öt perccel felkelni reggel, hogy megtöltsük és bedobjuk a táskánkba.

Mit tehettek a Föld védelme érdekében?

Ha szeretitek a természetet és már egy ideje érik a gondolat bennetek, hogy tennétek valamit érte, van egy jó hírem!

Nem kell egyből a legelhivatottabb környezetvédő aktivistaként élőlánc tagjává válnotok egy fákat ledöntő buldózer előtt.

Az is megteszi, ha oda figyeltek a vízfogyasztásotokra.
  • Bár kényelmes folyatni a vizet a fogmosásotok alatt, érdemes azt a plusz két mozdulatot meg tenni, amíg elzárjuk majd újra megnyitjuk a csapot.
  • Nyűgös a szerelőkkel időpontot egyeztetni, de a szivárgó WC probléma megoldásával akár 750 liter vizet is meg spórolhatunk évente.
  • A zuhanyzások, mosogatások alkalmával is érdemes arra figyelni mikor folytjuk már feleslegesen a vizet, így a környezetet is védjük és a víz számlán is kedvesebb számok fognak ránk várni a hónap elején.
Bevásárlás
  • Épp a nagy bevásárlásotoknál jártok és pakoljátok fel a termékeket a szalagra. Eszetekbe jut, hogy egy bevásárló táska is kellene, mert ugye ennyi mindent nem fogtok tudni a kezetekben hazavinni. Otthon pedig már nem fér el az ember a sok műanyag zacskótól. Ha szeretnétek, a zacskók helyét inkább valami hasznossal kiváltani, kezdjetek el alternatívákat használni helyettük. Csak a fantáziátokon múlik milyen anyagú, színű, vagy  mintájú újrahasznosított szatyrokkal szeretnétek menni a boltba. Azon túl, hogy pénzt spóroltok, még akár divatos is lehet. Ezzel is hatalmas előrelépést tesztek a Föld megóvása felé.
  • Nagyvárosokban a dugóban ülve az ablakból kibámulva az ember néha elgondolkozik azon, hogy gyalog akár hátra felé sétálva is hamarabb oda érne ahova tart. Ha többször hagynánk az autóinkat a garázsban, vagy a parkolóban és ülnénk biciklire vagy sétálnánk, nemcsak az idegösszeomlástól kímélnénk meg magunkat, hanem a környezetünkért is tennénk valamit.
    Magyarországon is egyre több az ilyen megmozdulás, de még bőven van hova fejlődni.
    Van számotokra ehhez kapcsolódóan néhány tippem, ha ti is szeretnétek beállni a változtatni akarók sorába: a legkézenfekvőbb ha beszerzünk egy kényelmes cipőt, elindítjuk a lépés és kalória számlálónkat és elkezdjük pakolni lábainkba a kilométereket.
  • A nagyobb bevásárló központoknak van már weboldaluk, ahol pár kattintás során megvehetünk mindent az esedékes nagymosáshoz, vagy az esti lakomához, de akár ruhát, cipőt is vásárolhatunk. Rákattintunk a „Megrendel” gombra és már csak a futárnak kell kinyitni az ajtót, amivel a kényelem mellet újabb lépést teszünk bolygónk védelméért. Hiszen amikor nem boltokba megyünk elkölteni a konyhapénzt hanem ezt a kanapén ülve, tesszük meg akkor az áru a raktárból fog egyenesen az ajtónk elé jönni, a szállítás során kimaradnak a boltok így az autók kevesebbet mennek és csökken a szén-dioxid kibocsátás is! Hosszú távon az online vásárlással az is elérhetővé válhat, hogy ne kelljen raktárokat és boltokat fenntartani, ami így csökkentené az energia felhasználást, ebben az esetben ér lustának lenni.
Villanyáram

Hányszor előfordul, hogy a kis lámpához fel kapcsoljuk a nagyot is, mert kell a nagyobb fény, hogy ébren tudjunk maradni tanulás, közben. Ha az ember csak egy kis nasiért megy ki a szobából, a konyhában nem kapcsolja le a villanyt, hiszen mindjárt jön vissza, az ilyen vagy ezekhez hasonló helyzetekben nem vagyunk a bolygónk legjobb barátai. Örökérvényű szabály, ha kimegyünk egy helyiségből és nem térünk vissza pár pillanat múlva, akkor le kell oltani a villanyt! Ha ez nem sikerül mindig, akkor arra figyeljünk, hogy milyen izzót veszünk. Az energiatakarékos izzók jó megoldást jelentenek bár ezt is érdemes lekapcsolni, ha 15 percnél tovább fogunk  kint tartózkodni.

A szemét

A környezetünk egyik legnagyobb problémáját a folyamatosan növekvő szeméthegyek jelentik. Az csak egy dolog, hogy otthon már nem foglalja a helyet a vajas doboz, mert a kukás kocsi elviszi, de az a kis doboz építő köve lesz az egyre növekvő szemét halomnak, ami folyamatosan szennyezi a környezetet. Akkor fogunk jól járni a kis dobozunkkal, ha kimossuk és szelektíven gyűjtve a műanyag szemét közé dobjuk. Így se nálunk, se a hulladék telepen nem foglalja a helyet. Ha elkezdjük tudatosan szelektálni az üveget, papírt, műanyagot, alumíniumot, rengeteg energiát megspórolunk.

Érdemes vigyázni Földünkre, mert nem mindegy, hogy és milyen környezetben éljük mindennapjainkat.