Diákújságíróink cikkei

Önfenntartó életmód

Miért hasznos az önfenntartó életmód?

Szerző: Ember András 13.B

Ezen cikk keretein belül közelebbről szeretném szemlélteni az "önfenntaró gazdálkodás" pozitívumait. Ez a téma úgy vélem, hogy nem közvetlenül csak a gazdasági szektor intézményéhez, hanem az életstílus fogalmához, továbbá az egészséges életmódhoz is fűződik.

Önfenntartó életmód lényege

S hogy mit is takar az önfenntarthatóság fogalma? - Nem más mint egy olyan körforgás, életstílus, amelyben egy adott személy képes önmagát fenntartani bármilyen külső segítség nélkül, képes a saját gazdasági lét-kulturális-luxus szükségleteinek előállítására, kielégítésére.

Milyen hatásai vannak az önfenntartó életmódnak?

Ez a szektor nem igazán mozgatta meg az emberek fantáziáját eddig, de a klímaváltozás és a koronavírus okozta nehéz körülmények miatt egyre több ember érdeklődését kelti fel ez a téma.

Az önfenntarthatóság az élet minden területén megtalálható. A változatossága, sokrétűsége és a jótékony hatásai miatt az utóbbi időben szélesebb körben kezdett elterjedni és preferáltabbá válni ez az életstílus. Rendkívül széles perspektíván mozoghatunk, mint például kertészkedés, gazdasági munkálatok, és még megannyi más munkafolyamatban is kipróbálhatjuk önmagunkat. Mindenki megtalálhatja magának a számára legideálisabbat ezen a színes palettán. Megtanulhatjuk, megtapasztalhatjuk, az önállóságot mindamellett pedig, hogy hasznosan töltjük el az időt, jövedelem gyarapítást generálhatunk (ez igazából üzleti irányultságot is eredményezhet) de emellett ugyanúgy relaxálhatunk, gyarapíthatunk. Életmódváltást is előidézhetünk, gyakorolhatunk, ezzel lecserélve az addig kevésbé egészséges étrendünket.

Táplálkozás

Mint azt bizonyára tudjátok manapság sajnos egyre elterjedtebbek az ételallergén betegségek mint például glutén, laktóz érzékenység, ezzel az életmóddal nem csak általad ellenőrzött termékeket vihetsz be szervezetedbe, de akár költséghatékonyságot is eredményezhet. Csökkentheted kiadásaidat, ezzel is elősegítheted rentábilis fejlődésedet. De nem csak az ételallergiában szenvedők gyakorolhatják ezt az életmódot. Ha kicsit nagyobb figyelmet szeretnél fordítani a testedre, az étkezéseidre, vagy esetleg minden tartósító és vegyszer free azaz mentes termékeket szeretnél előállítani, akkor bizony ezzel az elfoglaltsággal ezeket mind előidézheted.

Kialakíthatod arculatodat, vállalkozást indíthatsz, free vlogot hozhatsz létre mint például gluten free & lactose free. Életmódtanácsokkal, táplálkozási utmutatókkal szolgálhatsz az embereknek és amely manapság nagyon elterjedtek, nézettségük pedig eléri a milliós nagyságrendet. De nem csak ezt az irányt öleli fel ez az igen tágas fogalom. Bátran próbáld ki, mert nem csak környezetkímélő de manapság már trend is.