Diákújságíróink cikkei

kézmosás

Ezért fontos a kézmosás

Szerző: Lakatos Mátyás 13.B

A kézmosás, pontosabban  kézhigiénia a kezek megtisztítása, amelynek célja a szennyeződés, továbbá a kórokozó vírusok eltávolítása a bőrről.

A jelenlegi helyzetben fontosnak tartom, hogy írjak erről, de tudom, hogy az utóbbi időszakban  számtalanszor  hallottunk erről, hogyan  kell helyesen  kezet mosni. Semmi esetre sem szabad fél vállról venni az alapos kézmosást, ami az alapvető lényeges preventív óvintézkedés.

Kezeinken megközelítőleg kétszáz eltérő baktérium törzs van, ezek mindegyike milliós létszámban képviselteti magát.

Értelemszerűen ezek közül nem mind jelent kockázatot számunkra, de ettől függetlenül nem árt a helyes és rendszeres kézmosás, amelynek hiánya miatt kialakuló fertőzések, esetenként tüdőgyulladás évente közel négy millió gyerek életét követelik a világon.

A járványos betegségek nyolcvan százaléka közvetlen fizikai érintkezéssel nő, de ez a szám gyakran ismétlődő szappanos kézmosással kimagaslóan csökkenthető.

Semmelweis Ignác és a kézmosás

Az anyák megmentője Semmelweis Ignác: Alaposan kezet kell mosni! Ezt az egyszerű megállapítást tette, de kollégái nem akarták megérteni megmagyarázhatatlan okok miatt.

Az 1818-ban született szülész-nőgyógyász, sebész, egyetemi tanár volt Budapesten majd Bécsben  tanulta az orvoslás tudományát.

Az osztrák fővárosban megfigyelte, hogy az egyetemi klinikán  azért magas 10-15 százalék körüli a gyermekágyi  láz miatti  halandóság  mert a medikusok és tanáraik kezük fertőtlenítése nélkül folytatják a munkát a szülészeten.

A melette lévő „szegények” kórházában bábák dolgoztak akik nem fertőzték meg az anyákat, mivel ők más osztályokon nem dolgoztak, így nem hozhattak át fertőzéseket sem, (ellentétben a medikusokkal és tanáraikkal), ott fele harmada volt az áldozatok száma, ezért Semmelweis Ignác kötelezte kollégáit klórmész oldatos alkar mosásra és köröm tisztítására a szülészeti osztály bejáratánál.

1850-ben hazatért a Szent Rókus Kórházba, ahol hat év alatt 1% alá tudta szorítani a láz halandóságát.

Ragaszkodott a kórtermek rendszeres takarításához, szellőztetéséhez, az ágynemű gyakori cseréjéhez. Módszereit máshol nem alkalmazták. Később a kórokozók felfedezése bizonyította be végleg az igazát.

Miért fontos tehát a kézmosás?

Az emberi és az állati szervezetben, valamint környezetükben szabad szemmel nem látható mikróbák, találhatók melyek meg is betegíthetnek bennünket. Néhány mikróba akár több mint három órán keresztül életben maradhat a kezünkön főleg a körömágyban és a tenyér redőiben halmozódhatnak fel. Kezünkkel akaratlanul is arcunkhoz nyúlunk és bejuttatjuk a szervezetünkbe a kórokozókat. Ezek a kórokozók képesek egy ideig életben maradni különböző felületeken. Ilyenek lehetnek a sokak által használt papírok, csomagoló anyagok, papír pénz, műanyag és fém eszközök, kilincsek, bevásárló kocsi fogója és a tömegközlekedési eszköz kapaszkodója.

A kézmosás tehát a legegyszerűbb módja a fertőzések terjedésének megakadályozására.

Kéztisztítás fázisai:

  1. Öblítsük le a kezünket víz alatt.
  2. Dörzsöljük be nedves kezünket szappannal.
  3. Mossunk meg minden felületet alaposan.
  4. Öblítsük le vízzel majd, szárítsuk meg kéztörlővel.
Mikor mossunk kezet?

Étkezés előtt! Például fagyizásnál, ha nincs rá lehetőség, akkor a tölcsér azon részét amit meg fogsz ne edd meg.

Ételkészítés előtt és közben!

Utcáról haza érve!

Iskolában és iskolából haza érve!

Minden mosdó használat előtt és után!

Házi kedvencekkel való játék, gondozásuk, és simogatásuk után!

Valamint minden olyan esetben, amikor látod, hogy a kezed bepiszkolódott.

Kéztisztítás egyéb módjai:

Ha nem áll módunkba szappannal és folyó vízzel kezet mosni, megoldhatod más kéztisztító szerrel. Ilyen lehet az üzletekben kapható alkohol tartalmú zselék, gélek, és fertőtlenítő kendők.