Diákújságíróink cikkei

Ilyen káros hatásai vannak az energiaital fogyasztásnak 2

Ilyen káros hatásai vannak az energiaital fogyasztásnak

Szerző: Lakatos Mátyás 13.B

Manapság egyre nagyobb divat az energiaital fogyasztás, főleg a fiatalabb korosztály körében. Az ilyen italokat bárki megvásárolhatja a boltokban a dobozostól a literes kiszerelésig.

Az orvos válaszol

Megkérdeztem erről az Országos Orvosi Ügyeletet egyik orvosát (A konzulens orvos kérte, hogy a nevét ne jelenítsem meg a cikkemben.):

Az energiaital egyik fő összetevője a koffein, amely a legelterjedtebb pszichoaktív drog, akármennyire is legális, de ennek nevezhetjük. A szervezetbe kerülve megemelkedik a pulzusszám, illetve a vérnyomás ezáltal a serdülőknek az 5-10 százaléka  már túlsúlyban mérhető, ezáltal emelkedő tendenciát mutat náluk a vérnyomás, amely fokozza a keringést és egy plusz terhelést ró a szív- és érrendszerre.

Az a legrosszabb, hogy nagyon hamar túl lehet adagolni, főleg amilyen kiszerelésekben vannak, a napi 2,5dl-ben átlagosan 200-300mg koffeint tartalmazhat.

Egy átlagos szervezet amennyit elbír naponta az a 400mg, gondoljunk arra, hogy egy nap alatt, ha két energiaitalt fogyasztunk már túl is léptük a megengedett határt.

Mint ahogy fentebb is elhangzott a koffeint is túl lehet adagolni, melynek tünetei a következőek: szédülés, émelygés, hányás, fokozott vizelet ürítés, mert a koffein kihajtja a folyadékot és ennek következménye a dehidratáltság  azaz a kiszáradás.

A koffeinen kívül a másik fő összetevője a cukor. Egy dobozos energiaitalban megdöbbentően sok: 14 kávés kanálnyi cukor található. Rengetegen azért fogyasztják, mert azt gondolják, hogy ettől fogynak, hiszen fokozza az anyagcserét, azonban ez elég nagy tévedés!

Annyira megterheli a keringést, hogy ezáltal, fokozott energia állapotba kerül a szervezet, és így sokkal fáradékonyabb lesz az ember, az alvási ciklust is felborítja és egy romló állapot alakulhat ki.

Az alkohollal történő együtt fogyasztás egyáltalán nem ajánlott! Az energiaitalok függőséget okoznak, ezért is fontos figyelni a mértékletességre. Lektorálta: Belgyógyász és Kardiológus szakorvos.

Zárszó

Saját véleményem szerint érdemes lenne elgondolkodni rajta, hogy csak 16 éven felülieknek legyen kiadható a boltokban, így elkerülhetőbb lenne a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, hiszen ma már a 10-12 évesek is fogyasztják, így pedig talán lehetne valamelyest csökkenteni.

Az ilyen italok helyett fogyasszunk, inkább gyümölcslevet, vagy ha nagyon ragaszkodunk a koffeines italokhoz, igyunk zöld teát, ami nyugtató hatással bír, de itt is érdemes a mértéket tartani.