Diákújságíróink cikkei

Tudtad? Ma van az egészség világnapja

Szerző: Szabó Annamária (11.A)

Ezt a világnapot kevesen ismerik, mint általában a világnapokat. Nem mindegyiknek van sok értelme, de ez lehet, hogy a kivételek közé tartozik, ezért elmagyarázzuk miről is szól.

1948-ban ezen a napon kezdte el működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet felelőssége a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása. Székhelyük Genf, ahol évente kétszer üléseznek.

Az világnap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az egészségük fontosságára. A középiskolákban munkavédelemből is azt tanítják, hogy a legfontosabb érték az emberi élet.

Egészség az, ha teljes harmóniában van az ember a környezetével, hozzá tartozik a testi, lelki, szociális jól lét megléte. Mindenkinek saját magára kell ügyelnie ilyen téren. Fontos szerepet játszik a mozgás és táplálkozás. Az életmódunkat csak mi változtathatjuk meg. A mondás is úgy tartja: Az vagy, amit megeszel.

Bár érdekes ez egy világnapnak, a célja mégiscsak az, hogy felhívja a figyelmet az egészségünk megőrzésére. Ezen az egy napon általában országszerte kipróbálhatunk ehhez kapcsolódó programokat, mint a vércukorszint-, vérnyomás mérés, ettől függetlenül egész éven oda kell figyelnünk önmagunkra. A testünk a mi templomunk, ne engedjük be a rosszat.