Diákújságíróink cikkei

A Föld napja

A Föld napja, avagy miért fontos a bolygó megmentése?

Szerző: Ács Máté Péter 9.A

Számunkra a Föld nem csak egy kihasználható dolog, hanem létezésünk fontos eleme! Ha most mi nem vigyázunk rá, akkor senki sem fog. Ezzel nem csak az unokáink fognak küszködni, hanem már mi most is.

A Föld napja, amit már több mint 170 országban tartanak meg erre a problémára hívja fel a figyelmet. A Föld napjának a jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”.

Ki, kik azok, akik elindították ezt a mozgalmat?

Legelőször 1969-ben Washingtonban az UNESCO konferenciáján kapott szerepet. A nagy áttörést 1970. április 22-én történt, ekkor Denis Hayes egyetemista és mellette 20 millió ember emelte fel szavát a globális felmelegedés ellen. Ennek hatására az USA mellett nagyon sok ország szigorú törvényeket hozott a klímaváltozás mérséklésére.  Rengeteg szervezet jött létre a Föld számos pontján ennek hatására.

1970-től 2010-ig 40 éve indult az első Föld napja! Már több mint 1 milliárdan vannak a mozgalomban, több mint 170-en országból és 15.000 ezer szervezetből. Április 22-én a világban mindenhol ünneplik a különböző nyelvi és nemzetiségbeli különbségek ellenére.

Az 1990-es évek, amikor a mozgalom világméretűvé válik

A 1989 sors, döntő volt, hiszen Denis Hayes és társai látták, hogy romlik a föld helyzete és gyorsul a felmelegedés és ennek hatására kijelentette, hogy az 1990-es évek a környezet évtizede legyen. Ekkor Washingtonban létre hoztak egy hírközlő központot ahonnan minden hónapban körlevelet küldet a bolygó számos pontjára, hogy valamilyen formában csatlakozzanak a Föld napjához.

Ennek köszönhetően 140 országban 200 millió ember csatlakozott hozzá. Ettől az évtől kezdve a Washingtoni Worldwatch Institute éves jelentést adott ki a világ környezeti állapotáról!

Magyarország csatlakozik a globális mozgalomhoz

A felhíváshoz csatlakozott Magyarország 1990-ben és így itthon létrehozták a Föld napja alapítványt. Ennek örömére az alapítvány elkezdett könyveket kiadni, hogy az iskolákban a gyerekeknek is tanítsák környezetbarát életmódot.

A falvakban, városokban is elkezdték terjeszteni a környezetbarát életmódot. A Föld napján már nemcsak a napján, hanem azon kívül is tartottak rendezvényeket a föld meg mentéséért. Iskolákba könyvekkel, rajzpályázatokkal ösztönözték ezt a fajta életmódot a gyerekeknél.

 Az első 20 év Magyarországon

Magyarországon már 20 éve működik a Föld napja mozgalma. Sokat tettek már eddig is országunkban a zöldebb életmódért, mint Pl.: szelektív hulladékgyűjtés, napelemek, szélerőművek telepítése. De még sok van még hátra addig, hogy Magyarország valóban környezetbarátabb legyen, hiszen a túlfogyasztás, pazarlás, szennyező életmódot csökkentsük a közéletből és az iparból.

Számomra miért fontos a bolygó védelme?

Szeretném, hogy egy boldog világban éljünk és nem egy vízhiányos bolygón. Azért is fontos a bolygó hogy a majdani utódaim is egy ilyen szép világban éljenek, mint mi gyerekkorunkban.

Néhány dolog, amit tehetünk a zöldebb életért:

  • kezdjünk el szelektíven gyűjteni,
  • gazdaságosan vásároljunk és fogyasszunk,
  • használjunk gazdaságosabb tömegközlekedést, és ha muszáj, ne egyedül utazzunk az autóban,
  • használjunk kevesebb vizet fürdéshez,
  • gyűjtsük az eső vizet a kert locsolásához,
  • használjunk környezetbarát vegyszereket a ház körül.