Diákújságíróink cikkei

Mi az a zero-waste életmód? És mire jó?

Szerző: Szabó Annamária 12.A

A környezetvédelem fogalmával nyilván már mindenki találkozott, de van ezen belül egy életmód, amit nem mindenki ismer, ami egy magasabb szintje a környezetvédelemnek, a zero-waste életmód. Ezt szeretném most bemutatni.
Azok, akik így élnek, szinte egyáltalán nem termelnek hulladékot. Csak olyan dolgokat vesznek meg, amire tényleg szükségük van és azokat sem a megszokott műanyag csomagolásban. Az olyan dolgokat amelyek nem annyira környezetszennyezőek, de szükségesek a mindennapjainkhoz, arra is vannak újrahasznosítható, kézzel készített megoldások a pazarlás elkerülése érdekében.

Az életük minden részében megjelenik, ha komolyan csinálják, amit elterveztek. Itt van néhány dolog, amelyek környezetbarátabbak annál, amiket mi használunk.

A vásárlás és pakolás

Az egyszer használatos műanyag zacskók helyett vászon táskák. Kis zsákok vagy üvegek a szemesterménynek. Viaszozott vászon a sajtnak vagy húsnak.

Higiéniai eszközök

Bármi, amit használunk az elkészíthető otthon természetes anyagokból. Jó pár évvel ezelőtt még máglyán égették volna el a nőket ezért, de most már nem kell félnünk emiatt.

Konyha

A konyhában is használhatsz fa és fém eszközöket. Törlőkendő helyett konyha kendőt. Műanyag szívószál helyett fém szívószálat, és így tovább.

Ha ruhavásárlásról van szó, akkor is a turit választják, mivel az ott található ruhák már túléltek egy pár évet, mégis jó állapotban vannak. Innen tudjuk, hogy még egy pár évet ugyan úgy ki fognak bírni mellettünk. Illetve a fast fashion jó adagban hozzájárul a környezet szennyezéshez.

Persze az ilyen vásárláshoz is kellenek olyan üzletek ahol csomagolás nélkül árulják az ételeket. Erre inkább a nagyvárosokban van lehetőség, de aki keres az talál. Nálunk ezt az életmódot fokozottan lehet csak megvalósítani. Egyszerűen vannak dolgok, amiket csak csomagolással tudunk megvenni, de az olyasmiket, mint a sajt, felvágott, gyümölcs, kenyér azokat ebben a kis városban is meg tudjuk vásárolni a saját csomagolásunkban.