Diákújságíróink cikkei

Holokauszt

Január 27. – A holokauszt nemzetközi emléknapja

Szerző: Ács Máté Péter 10.A

A holokauszt hallatán sok ember gyomra beleremeg. Mindenkinek a németek és Auschwitz jut eszébe. De a holokauszt, ha úgy nézzük világméretű probléma, mert rengeteg embert gyilkoltak meg származása miatt a történelmünk során. Mi inkább a leghíresebbet nézzük meg, a német holokausztot a II. világháborúban.

Az európai történelem legsötétebb évei soha nem merülhetnek feledésbe, mert szörnyű gaztettekkel van tele.

A holokauszt hosszú évek termése volt a Német Birodalomban.

Nem lehet tudni pontosan, hogy a német vezetés miért nem szerette a zsidókat abban az időben. Már a 30-as években épültek táborok, hogy abban dolgoztassák az embereket. Több zsidótörvény keletkezett akkoriban, mert a zsidóságot el akarták fojtani.

Egy pár törvény szabályai:

- nem házasodhattak kereszténnyel,

- nem lehettek tanárok, orvosok, mérnökök, stb.

Ahogyan a németek elkezdtek terjeszkedni keltre és nyugatra, úgy nyíltak meg sorra az újabb és újabb koncentrációs táborok. Hadifoglyokat, zsidókat, romákat, szerintük gyanúsnak vélt embereket dolgoztattak ilyen táborokban, hogy elvégeztessék a piszkos munkát.

Amikor még a háború a németek számára kedvezően alakult, akkor még nem fordult meg bennük az emberek elpusztítása. Halálra dolgoztatták a fogvatartottakat napi 12-14 órában. Ettől a kegyetlen bánásmódtól haltak meg nem csak zsidók, hanem lengyelek, oroszok és romák is. Mikor a németek már látták a vesztüket akkor sorsdöntő lépéseket tettek.

Onnantól fogva elkezdődött a zsidók törvényes deportálása, legyilkolása. Már csak az erős embereket dolgoztatatták, míg ki nem merültek és meg nem ölték őket.

Több millió zsidó és nem zsidó végállomása lett a kegyetlen Auschwitz, hiszen akiket vagonokban elindítottak oda azokból csak nagyon kevesen tértek vissza élve.

A magyarországi zsidó közösségből megközelítőleg 500.000 ezer embert hurcoltak táborokba rövid idő alatt. Így a magyar zsidó közösség összezsugorodott. Voltak emberek bár nagyon kevesen, akik zsidó embereket vásároltak, cseréltek használati tárgyra, így megmentve őket.

Ahogyan a háború véget ért, a kegyetlen gyilkolás is megszűnt.

De amilyen látvány fogadta az angol, francia, orosz katonákat… az leírhatatlan volt. Amíg élnek, éltek nem fogják tudni elfelejteni az ott látott borzasztó körülményeket. A holokauszt nemzetközi emléknapját 2005. November 1-jei ENSZ gyűlésen január 27-re tette, amikor felszabadították Auschwitz kegyetlen táborát több ezer zsidóval együtt.

Sohase felejtsük el a múlt kegyetlenségeit, hiszen ezekből tanulhatunk. Senkinek sem döntheti el a származása és hovatartozása, hogy hogyan éljen vagy haljon.