Hírek

Országos 2. helyen végzett iskolánk csapata a HUNGARIKUM vetélkedőn

A Lakiteleki Népfőiskola 2022. novemberében vetélkedőt hirdetett meg általános és középiskolák 7-10. évfolyamai számára, a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával. A verseny témája a hungarikumok és a nemzeti értékek megismertetése és népszerűsítése volt.
A 10. évfolyamos korosztályból 100 csapat jelentkezett a megmérettetésre.
Intézményünkből, „Zh-Ung” néven egy háromfős csapat nevezett be a vetélkedésre, amelynek tagjai: Iváncsik Szonja Rebeka (10.a), Kárpáti Levente Áron (10.a) és Kutasi Szilveszter (10.a) voltak, felkészítőjük Jakab József tanár úr volt.
A vetélkedő első fordulójában egy online tesztet kellett kitölteni a jelentkezőknek, amelyet sikeresen teljesítettek tanulóink. A következő feladat prezentáció készítése volt, amelyek témája, egy település és egy tájegység bemutatatása volt. Ismertetni kellett a választott település és tájegység legjellemzőbb természeti értékeit, épített örökségeit, jellegzetes ételeit, italait, hagyományőrző közösségeit, azokat az embereket, akikre méltán lehetnek büszkék az ott élők.
A csapat első prezentációjának tárgya Tarpa a kuruc örökség őrzője volt. A másik bemutató a rejtőzködő Szamoshát Szatmárban címet kapta. A témák kiválasztásánál kiemelten fontos volt, hogy kötődjön vármegyénkhez.
Végül a Zh-Ung 15. helyen bejutott az országos középdöntőbe, amelyre 2023. május 24-25-én került sor Lakitelken, a Hungarikum Ligetben. A középdöntőre kaptak egy újabb feladatot, amelyben választani kellett egyet a Hungarikumok Gyűjteménye értéktárban található hungarikumok közül. A csapat végül a IX-XI. századi magyar íj mellett döntött.
A középdöntő során a diákoknak be kellett mutatni az egyik prezentációjukat, majd az elméleti feladatok következtek. A Zh-Ung sikeresen teljesítette ezt a fordulót, és a második helyen jutott tovább.
A döntőben, a másik két bemutatót kellett előadni a résztvevőknek, majd tesztek kerültek sorra.
A vetélkedő végeredménye a korábbi fordulók összesített pontjai alapján alakult ki. Ennek köszönhetően, az intézményünket képviselő diákok országos második helyet szerezték meg.
Az első három helyezést elérők különdíja nyáron egy hungarikum kirándulás, az Agrárminisztérium és a lakiteleki Népfőiskola szervezésében.
A csapat végig kiváló versenyszellemben és a vetélytársak iránti tisztelettel állt helyt!
A hozzáállásuk dicséretes volt!
A csapat és felkészítőjük nagyon köszöni Mindenkinek azt a rengeteg segítséget, amelyet az előkészületek során kaptak!

Szívből gratulálunk Iváncsik Szonja Rebekának, Kárpáti Levente Áronnak, Kutasi Szilveszternek és Jakab József tanár úrnak a kimagasló eredmény eléréséhez!