Diákújságíróink cikkei

RRejtvény - A rejtvényfejtők világnapja

Tudtad? Ma van a rejtvényfejtők világnapja!

Szerző: Csákány Tifani 11.C

Iskolánk diákújságírói érdekesebbnél érdekesebb témákat vetnek nekünk papírra köztük a megannyi világnap, és esemény sorozatát. Szóval ez a cikk megszokott lesz a téma viszont annál rejtélyesebb, mivel a rejtvényfejtés világnapját mutatom be. Gondoljunk csak ilyenkor a problémás ügyek megoldóira, mint például: Sherlock Holmes, Batman vagy a legismertebb Scooby Doo.

A krimik és a rejtélyek mozgósítják az agyunkat, azt a részeit, amit amúgy a mindennapi életben nem használunk, de mivel nem vagyunk nyomozók vagy detektívek ezért a mindennapi fejtörést egyszerűbb módszerekkel is megoldhatják, ami pedig nem más, mint a keresztrejtvények.

Keresztrejtvények

Magyarországon az első keresztrejtvény 1925. január 22-én jelent meg. Ez mostanra már nem igazán felelne meg az elvárásoknak, de annál inkább felkeltette a figyelmet mivel a következő hetekben már szinte minden újságban megtalálható volt akár csak napjainkban. Közel 100 év elteltével a mai legismertebb rejtvény füzet, amit az újságosoknál megtalálhatunk, az nem más, mint a „Füles”. Ennek az újságnak az irányításával országszerte alakultak ki rejtvényfejtő-klubok, amelyek akkorára nőtték ki magukat, hogy 1996 óta a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete hazai versenyeket is rendez.

Érdekes és szokatlan napok vannak mögöttünk, és még hasonlók várnak ránk, de könnyen le tudom gyűrni az uralmat, ha olvasok, vagy éppen nézek egy jó kis krimit, amelyekben rejtvény rejtvény hátán van. Tipikusan az a műfaj, ami elgondolkodtatja az embert. Figyelmeztet az apró részletekre és arra, hogy semmi nem az, aminek elsőre vagy akár másodjára látszik.