Diákújságíróink cikkei

Az állatok világnapja

Tudtad? Október 4-én van az állatok világnapja!

Szerző: Lakatos Mátyás 13.B

Az állatok világnapját 1931 óta ünneplik. Ehhez a naphoz szorosan kapcsolódik Assisi Szent Ferenc neve, az állatok és a természet védőszentje volt. A legenda szerint értett az állatok nyelvén. Halála évfordulóján van-e jeles nap, október negyedikén, ekkor róla is megemlékezünk. A világnapnak az a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezetükre az ember és állat közötti kapcsolat erősítésére.

Miért fontosak az állatok az emberek számára?

Sokaknak már az is szempont, hogy gondoskodhatnak valakiről, van kihez szólniuk. Véleményem szerint hiányt pótolnak. A föld élővilágának épp olyan részei, mint mi. Nagyon sok örömet, mosolyt tudnak okozni.

Az állatok is ugyanolyan érző lények, mint mi, emberek. Nekik is csak ez az egy életük van, és ugyanolyan joguk van az élethez, mint nekünk.

Néhány szó a saját állataimról:

Nekem is van két  tengerimalacom, ők nagyon könnyen beilleszkedtek a családba. Ragaszkodnak hozzám, megismernek és várják, hogy mikor viszek nekik egy kis rágcsálni valót. Intelligensek, képesek trükköket elsajátítani, lehet őket tanítani és szelídek is. Tiszta állatok, saját bundájukat naponta többször megtisztítják. Kedvelem őket, mert ők is szeretnek engem!

Továbbá van egy 100 literes akváriumom, amiben a vitorlás halaim láthatóak, több színben pompáznak ami elképesztően gyönyörű látvány az akvárium alját színes kövek díszítik.

Egy kis érdekesség! Ezt tudtátok a jegesmedvéről?

Életük nagy részét a sarkvidéki lassan sodródó jégtáblákon töltik az északi-sarkon. Kedvenc táplálékuk a hal és a fóka, de ha éhesek szinte mindent megesznek. Rendkívül jó a szaglásuk, a fóka szagát másfél kilométer távolságról is megérzik. A szárazföldön vadásznak és ott nevelik utódaikat. A felnőtt példányok hossza elérheti a két, három métert is.

Téli álmot alszanak. A jegesmedve bundája és a bőre alatti zsírréteg, olyan jól szigetel, hogy ők sosem fáznak, egyúttal tartalék tápanyag forrást is biztosít számára a szűkösebb időszakokra. Az eszkimók már évek óta vadásznak rájuk. A jegesmedvék irtása aggasztó méreteket öltött. A számuk sajnálatos módon  jelentősen csökken. Az Északi-sark jege folyamatosan olvad így beszűkül a jegesmedvék élettere is.

Adományozz, ha tudsz az állatokért!

A támogatás többféleképpen történhet. Segítsetek, ha szükség van rá, hiszen egy doboz konzerv vagy egy csomag szárazeledel is jól jöhet a kóbor állatoknak, azoknak akiknek nincs gazdájuk.

Fogadj örökbe!

Ne vásárolj, legyen szó kiskutyáról, macskáról egy állat örökbefogadásával nem egy, hanem két életet menthetsz meg hiszen ha például örökbe fogadsz egy élőlényt azzal egy másiknak adsz egy újabb lehetőséget! Hidd el nagyon hálás lesz neked ezért. Ha menhelyre mész és van egy otthon kopott takaród vidd be, szívesen fogadják azt is.