Diákújságíróink cikkei

Tudtad? Ma van a Wikipédia napja

Szerző: Szabó Dominika 11.C

A Wikipédia nyílt tartalmú enciklopédia, amely 2001. január 15-én jött létre, a Nupedia projekt kiegészítéseként. A Nupedia a peer rewiew bonyulult rendszerére épült, a cikkek elkészítése annyira lassú volt, hogy Jimmy Wales és Larry Sanger különböző praktikákkal dolgoztak, hogy egy nyitottabb rendszert hozzanak létre.

2001.január 2-án Larry Sanger egy vacsora alatt Ben Kovitzcal beszélgetett, aki Ward Cunningham wikijén dolgozott. Sanger észrevette, hogy a wiki egy nyitottabb, rugalmasabb enciklopédia lehet. Ezek után könnyedén rávette Walest -aki már ismerte a koncepcióját a wikinek-, hogy a Nepudiahoz üzemeljék be a wikit. Így január 10-én kikerült a webre Nupedia első wikije.

2001.január 15-én (világnapján) elindult a saját címén a wikipedia.com. A szervert és a sávszélességet Wales biztosította.

2001. január 16-án 21 óra 8 perckor Eiffel.demon.co.uk nevű felhasználó hozta létre az első cikket, ami az angol Wikipédián látható. Így indult el a Wikipédia.

A legtöbb felhasználó akkor érkezett az oldalra, mikor már 3. alkalommal említették meg a Slashdot informatikai hírportálon. A legjelentősebb forgalmat a Google hozta a weblapra, mert akár naponta több száz látogatóval növelte az oldal látogatottságát.

A Wikipédia február 12-én lépte át az 1000 cikket, a 10000-ret pedig azon év szeptember 7-én.

2001 májusában indult be, hogy nemzetközileg is elismertté váljon a Wikipédia, méghozzá úgy, hogy már nem csak angol nyelvű létezett, létrehozták katalán, kínai, holland, német, eszperantó, francia, héber, olasz, japán, portugál, orosz, spanyol és svédül is. Szeptemberben pedig csatlakozott még a dán és a lengyel változat. Ennek évnek a végére pedig már működő képes volt az afrikaans, norvég és a szerb nyelvek is. Pontosan nem tudni, de magyar nyelven is körülbelül ebben az időszakban jött létre.

Forrás: Wikipédia  🙂