Diákújságíróink cikkei

Tudtad? Ma van a Ne vásárolj semmit! nap

Szerző: Kiss Olívia Tímea 14.A

Talán kevesen tudják, én is csak nem rég találkoztam ezzel az eseménnyel, de létezik az úgynevezett ,,Ne vásárolj semmit!” nap. Ezt az igazán érdekes napot november utolsó péntekén, advent első vasárnapja előtt szokták tartani, amely idén november 27.-re esik. Na de pontosan mit takar ez az egész, azon kívül, hogy ne vásároljunk? Mi a célja? Miért tartják olyan sokan ezt fontosnak?

A ,,Ne vásárolj semmit!” napot 1992-ben kezdeményezte a kanadai Ted Dave, aki a reklámszakmában dolgozott. Ezáltal akart tiltakozni a reklámok szüntelen túlfogyasztásra való ösztönzése ellen. Mottója az volt: Ami elég, az elég! Azóta egyre több ország vette át a ,,Ne vásárolj semmit!” napot. Magyarországon először 2004-ben tartották.

Egy érdekes és kritikus tiltakozás a túlfogyasztás, a jólét, a vagyon egyenlőtlen elosztása, és a reklámnak a mindennapi életünkre gyakorolt hatása ellen. Azokban az országokban, ahol a fogyasztói "kultúra" már korábban elhatalmasodott, több, mint tíz éve tartják meg a fogyasztói böjt eme ünnepét. Tehát legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet a társadalom fogyasztói problémáira.

Az ünnepek előtti időszak, sajnos átalakult, és már nem az ünnep várásáról szól, sokkal inkább a minél drágább ajándékokról, a szebb dekorációról, vagy épp egy nem hétköznapi ünnepi menü előkészítéséről, ami persze a túlfogyasztást erősíti. Úgy vélem, ez egy olyan fontos kezdeményezés, amely remélem, sokunk szemét fel nyitja az igazán fontos dolgokra és a kevesebb fölösleges vásárlásra.  Így talán újraértékeljük szükségleteinket, azáltal, hogy ha csak egy napra is, de feladjuk szokásos kiadásainkat. Így egy azon napon több ember tehet egy apró dolgot a környezetünkért is.