Diákújságíróink cikkei

Mit tanulhatunk az Agymenőktől?

Kiss Olívia Tímea 11.A

Agymenő rajongók figyelem! Remélem az ismert sorozatot sokan kedvelitek. Én személy szerint odáig vagyok ezért a különleges szitkomért. El is gondolkodtam tehát, hogy az évek alatt mit is tanulhattunk rajongóként, vagy mit is tanulhatsz belőle, ha még nem találkoztál vele. Hiszen ez nem csak egy szimpla sorozat. Olyan élethelyzetek és szituációk játszódnak le a maga vicces és zseniális módján, amelyet egy közember is ugyanúgy megél, de egy zseni szemével kicsit érdekesebb.

A 2007-ben indult amerikai filmsorozat főszereplői Leonard Hofstadter (Johnny Galecki), kísérleti fizikus  és az elméleti fizikus Sheldon Cooper (Jim Parsons), két legjobb barátjuk Howard Wolowitz ( Simon Helberg), mérnök és Rajesh Koonthrappali (Kunal Nayyar) az asztrofizikus ugyanolyan állandó szereplői a sorozatnak. A négy zseni gondolkodásmódja és “kockasága” merőben eltér az átlagos életet élő emberek életvitelétől. Minden bonyodalom akkor kezdődik, amikor az új szomszéd beköltözik, aki nevezetesen nőnemű. Penny, az új lány egy felszolgáló, aki az átlagember mindennapi nehézségeivel hozza nehéz helyzetbe a fiúkat, ám néha ő is kényelmetlenül érzi magát, amikor nem igazán érti a fiúk tudományos kifejezéseit. Két különböző világ összeolvadását mutatja be. A két világ szereplői pedig először nem látványos, de idővel észrevehető fejlődéseken, változásokon mennek keresztül.

De te mit is tanulhatsz a kitalált szereplőktől és a vicces, legtöbbször tudományos kifejezésekkel teli sorozatból? Elsősorban, hogy...

Különbözőek vagyunk

Hiszen vizsgáljuk csak meg Penny és Sheldon kapcsolatát. Az elején Sheldon nem igazán rokonszenvez Pennyvel és a sorozat végéig sokkal magasabb rendűnek tartja magát. Nem becsüli túl sokra a foglalkozását, sem a színészi “karrierjét”. Mégis Penny lesz az, aki a furcsa fizikussal időnként szót tud érteni. Egy-egy vita után rájönnek, hogy a másiknak is igaza lehet.

Mi sem vagyunk képesek néha elviselni barátaink viselkedését, életvitelét, esetleg szokásait mert nem egyezik a miénkkel, vagy nem megszokottak a számunkra, de ha minden ember magunkra hasonlítana, unalmas lenne a világunk.

A végzettség egy stabil jövő

Ezzel nem arra célzok, hogy mindenki legyen elméleti fizikus. Egyszerűen jobb, ha van egy végzettséged, esetleg B tervnek, hogy ne aggódj mindig azon, hogyan szerzed meg a lakbérre valót. Szegény Penny sokszor szorult a fiúk segítségére...

Mi emberek, bizony változunk

Évek múltán talán már nem vagy olyan érzékeny, komolytalan netalán türelmetlen. Régen félénk voltál, ma meg már be nem áll a szád és bárkivel képes vagy kapcsolatot teremteni. Rajesh hosszú ideig nem tudott megszólítani egy nőt sem, Leonard a sorozat végére elég magabiztos lett, Sheldon pedig az évek alatt, bizony észrevette, hogy bár kiemelkedőbb társainál, az érzései neki is előbújnak.

A szerelem az szerelem

A sorozat elején azt hinnénk Howard a béna csajozós dumája és rámenős viselkedése miatt soha nem talál magának komoly párt, mégis ő az, aki boldog házasságban él. Penny és Leonard kapcsolata is érdekes. A többszöri se veled se nélküled viszonyból házasság lesz. És ne feledkezzünk meg Sheldonról, ismerjük be elég nehéz eset-aki Amy Farrah Fowler mellett találta meg a boldogságot. Mindannyiunk számára van egy megfelelő pár, aki arra vár, hogy megismerjük és leéljük vele az életünket.

Mindannyiunknak vannak fóbiái

Néhányunk szereti a tisztaságot, jobban érzi magát, ha a környezete rendezett. Vannak, akik a tökéletességre törekednek az élet minden területén és vannak, akik szerint jobb ha mindenben van egy kis tökéletlenség. Tehát nem szabad elvárnunk a másiktól, hogy egy-két ,,fóbiáján,, változtasson azért mert mi furcsának, vagy szokatlannak találjuk, ha őt ez boldoggá teszi.

Én azért is imádom annyira ezt a sorozatot, mert úgy gondolom, hogy tökéletesen bemutatja, hogyan fogadd el a másikat olyannak, amilyen. Nem szabad megítélnünk az embereket a külsője, a hangja, esetleg  a végzettsége alapján. Szuper dolog, ha van hobbid, próbálsz feltalálni új dolgokat, szeretnéd megtalálni önmagad,  igyekszel jobbá tenni a jövőt.  Ezek mind-mind olyan dolgok, amire a mai fiataloknak összpontosítani kellene. Ez a sorozat számos ilyen élethelyzetre tud példát adni, ráadásul a nevetés garantált!