Diákújságíróink cikkei

A 10 elfelejtett Disney gonosz

Szerző: Csákány Tifani 9.C

Ezek a Disney gonoszok igazán feledésbe merültek az idők során, ugyan a mesék sem tartoznak már mindenapjaink részévé, de azért merüljünk csak el a nosztalgia kellemes érzésében és emlékezzünk vissza azokra az időkre mikor még mind a tv-t bámulva drukkoltunk kedvenc hőseinknek, hogy győzzék le az útjukba álló akadályokat, vagy egy-egy gonosztevőt. Most olyan régi elfeledett Disney gonoszokat hoztam el újra, akikre már igazán nem emlékszik senki, vagy csak nagyon halványan.

  1. Alíz csodaországban – Szívkiralynő

Az Alíz csodaországban egy igazán nem hétköznapi Diseny mese. Különös karakterei és története sokakat megragadott, de akit már mindenki elfelejtett az nem más mit a gonosz szerepet betöltő Szívkiriálynő. Az ő története egy kicsit más, hiszen nem önszántából lett gonosz, hanem egy félreértés miatt. Az emlék bennem eléggé megkopott, és szerintem mások is így vannak vele.

  1. Kishableány – Ursula

Ursula egy velejéig gonosz személy, aki arra utazik, hogy elpusztítson minden jó dolgot maga körül, és mindenkit egymás ellen fordítson. A készítők tökéletesen kiemelték a sikamlós karakterét, aki átcsúszik a szabályokon a céljaiért. Megbabonázta társait és a nézőket egyaránt. A film végén lévő átváltozása megmutatja mekkora negativitás is szorulhat egy személybe.

  1. A Notre Dame-i toronyőr – Frollo

Frollo egy furcsa karakter az egész Disney világában, míg a többi gonoszhoz valamennyire kapcsolódik természetfeletti hatalom, vagy hihetetlen erő, benne épp az a legijesztőbb, hogy mennyire emberi nagyon is jól visszatükrözi az emberi vonásokat, minden amit tesz csakis egy nő körül forog és valahol rémisztő, hogy ilyesmire is képes egy ember.

  1. Mulan – Shane Yu

A Disney egy újabb animációját filmesíti meg és küldi nagy vászonra, a Mulan az első olyan történet ahol a  főszereplő nő nem hercegnő. Ugyan az igaz szerelem itt is rátalál a karakterekre, de előtte egy elfelejtett szereplő is közbeszól. Shane egy hun hódító tábornok, aki mindenre képes és nem retten meg a gyilkosságtól sem. Róla alapvetően nem tudunk meg szinte semmit, és éppen ez az oka annak is, hogy nem maradt meg a köztudatban.

  1. A hercegnő és a béka – Dr. Facillier

A doktor úr egy meglepően jól bemutatott karakter, aki számító, és a cselekedeteit nagyon is jól kidolgozó személy. Elsőre úgy tűnik, csak a pénz és a hatalom számít neki, ám idővel kiderül, hogy egy rosszul sikerült fogadása az, ami miatt ilyen helyzetbe kényszerül. A figura jól kidolgozott, csak sajnos nem vált híressé.

  1. Aranyhaj és a nagy gubanc – Nyanya Banya

A listánk közepén egy névtelen gonosztevő áll, akiről hosszas wikipédiás keresésem során sem tudtam meg hogyan hívják, de nem is ez a lényeg. Mint a hosszú hajú lány „anyja”, a karakter nagyon karizmatikus, manipulatív és bármit megtesz annak érdekében, hogy ne haljon meg, ám végül még is megmutatja igazi valóját, amikor elsorvad, és csak por marad utána. Disney első 3D-s animációja nem is olyan rég került ki a mozikba, de mégis mindenki megfeledkezik a fő gonoszáról, aki nagyon is remekül megmutatja, mire nem tudnánk vetemedni a céljainkért, jó dolog a kitartás, de ennyire azért nem.

  1. Eszeveszett birodalom – Izmai

Izmai egy olyan ember, aki mint hasonlóan a többi listán szereplőhöz, bármit megtenne a hatalomért. Ebben a kedves kis animációban az a tanulság, hogy megtanuljunk gondolni másokra, és álljunk ki egymásért, viszont gonoszunk ezt teljesen megfordítva éli meg. Mindenképp el akarja tüntetni a főhőst a trónjáról, mindenféle furcsa bájitallal. Az egész animáció eléggé eltűnt a föld színéről az utóbbi években, ezért nem meglepő, hogy sem a főhős, sem a fő gonosz nem maradt meg az emlékezetben.

  1. Karácsonyi lidérc nyomás – Mr. Ugi Bugi

A vicces kis név hallatán senki nem gondolná, hogy a bronzérmes mégis milyen rémisztő és hátborzongató. Ez a furcsa kis animáció teljes egészében eltér a többi társától. Nem is igazán ismerjük meg gonosz karakterünket a film közepéig. Igazán nem lehet őt gonosznak mondani, mert a történet sem pont a jó és a rossz küzdelmére koncentrál, összetett és kidolgozott karakterek, a történet is eléggé a képzeletünkbe vési magát, ezért számomra teljesen érthetetlen miért nincs nagyobb sikere ennek az animációnak, vagy a karaktereinek. Mindenesetre Mr. Ugi Bugi egy bogarakkal telerakott zsák, eléggé furcsa és nehézkes megemészteni a személyét.

  1. Anasztázia – Grigorij Rasputin

Rasputin egy valódi baba, amit tagjaira lehet szedni. A furcsa szó rá nem kifejezés, de gonosz tettei valahol érthetőek. Bosszút akart magának, amiért kidobták őt. Ugyan mindvégig rossz dolgokat forralt ez a „tudós”, de megkapó karaktere mégis csak híresebb, mint az első helyezett.

  1. Fekete üst – Szarvas király

A szarvas király egy olyan személy, akinek csak örülni lehet, hogy nem híres. A Disney egyik legelfelejtettebb gonosza, annyira kiszámíthatatlan és elvetemült, hogy egyesek nem is értik, hogy a Disney hogyan tudta megalkotni őt. Rémisztő már a külseje is, a hangja és az egész személye olyan, ami biztosan nyomot hagyott volna bennünk, ha láttuk volna gyerekként.

Ezeket a Disney gonoszokat mind elfelejtettük, vagy csak simán nem ragadta meg gondolatainkat annyira, hogy helyette ne a hősökre figyeljünk. De mint minden Walt Disney animációnak, ezeknek is megvan a maga saját kis tanulságuk. Ami pedig nem más, mint hogy lehetsz te akármilyen ismert, vagy ismeretlen, rossz ember, vagy éppen csak egy helyzet tesz annak, mindegy mi az okod, mindegy mi hajt a célod elérése érdekében, de ha a tetteid sötétek lesznek, és az vezérel, hogy valaki útjába állj, akkor úgy is megállítanak és kitörölnek téged a történelem lapjai közül. Elfeledett leszel, és ha emlékszik is majd rád valaki, akkor sem a jót fogja látni benned. Ez a néhány karakter, akiket itt felsorakoztattam, eredetileg azért indult, hogy egy kis nosztalgiát vigyen a napjainkba, de talán rádöbbent minket arra, mi az, amit nem kellene tennünk, mert igen is vannak ilyen emberek.