Diákújságíróink cikkei

Tudtad? Ma van az anyanyelv világnapja

Szerző: Szabó Annamária (11.A)

Február 21-e az anyanyelv nemzetközi napja, sokan nem szereztek még tudomást róla, mert nem teljesen közismert, nem is ünneplik Magyarországon. Kicsit utána néztem, hogy mégis miről szól ez pontosan. Érdekelt mivel Kárpátalján élek és ezért kicsit jobban átélem a többnyelvűséget, mint az itt születettek.

Az UNESCO közgyűlése február 21-ét választotta az anyanyelv világnapjának. A szervezet ezzel próbálta felhívni a figyelmet a földünk nyelvi sokszínűségére

A veszélyeztetett nyelvek közül havonta legalább kettő tűnik el. Ahogy a nyelv utolsó beszélője meghal, már sokkal nehezebb kutatni, feljegyzéseket készíteni róla vagy megtanulni. Egy nyelv akkor válik veszélyeztetetté, ha kevesebb, mint százezren beszélik. Sajnos a nyelvek kihalását nem lehet megakadályozni.

Pakisztánban az urdu nyelvet tették meg hivatalos nyelvvé. Bengladesben fellázadtak az emberek, mert az ő anyanyelvük a bengáli. Ennek az emlékére választották ezt a napot, amelyet 2000-ben ünnepeltek először és azóta különböző eseményeket rendeznek ehhez kapcsolódóan.

Az anyanyelv és az identitás összefüggnek. Az idegen nyelvi környezet befolyásolhatja az egyén teljesítményét és az anyanyelvünk használatának helyességét is. Nagyrészt ez a probléma a több etnikai csoporttal rendelkező országokat érinti, ahol többnyelvű iskolákkal próbálják orvosolni a problémát (már ha egyáltalán megpróbálják). Ez abból áll, hogy három nyelvet tanítanak: az anyanyelvet, a nemzeti nyelvet és a világnyelvet.

Szerintem fontos lenne megemlékezni erről a napról, még ha nem is tehetünk semmit a nyelvek fennmaradása érdekében. Különösen a miénkhez hasonló iskolákban lenne fontos jelentőséget nyilvánítani a határ közelsége miatt. Sok lehetőséget ad a kárpátaljai fiataloknak, ha még nem akarnak túl messze szakadni az otthonuktól, de könnyebb életet szeretnének kezdeni a saját anyanyelvüket használva.