Diákújságíróink cikkei

A magyar költészet napja

Ma van a magyar költészet napja

Szerző: Ember András 13.B

“A világ is több sokkal, ha kinyujtózunk, nagy hegyekre mászunk.” -  írta József Attila Kilóméterekkel című költeményében.

Azért választottam a magyar írók és költők széles és színes palettájából valamint világából József Attilát és egyik művének ikonikus idézetét, mert rendkívül sokatmondó, lelkesítő, és nem mellesleg pedig József Attila születésnapján, azaz április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját 1964 óta.

Érdekességként megjegyzem, hogy ilyen megemlékezést először 1956 júniusában tartottak, a nyári ünnepi könyvhéten, s aztán majd csak1964-ben kapcsolták József Attila híres, ikonikus magyar költőnk születésének napjához.

József Attila

A magyar költészet napján megemlékezünk történelmünk egyik legeredetibb, legjelentősebb és egyben a legrégebbi antikvitásaink létfontosságáról a költeményeinkről. A nagy magyar írók, költők és az általuk kreált művek nem csak a történelmünket töltik meg kultúrával, hanem jelenünket és mindennapjainkat. Gondoljunk csak bele, hogy ha posztolunk egy képet magunkról egy életérzésünkről akár egy negatívabb élményünkről, akkor igyekszünk az adott poszthoz illő idézetet keresni. Bizony az általunk választott idézetek többnyire egy-egy híres író vagy költő művéből származnak.

Eme jeles napon megemlékezünk a mai modern, rohanó 21. században antikvitásaink poétikus részéről, értékeiről. Ezen a napon országszerte szavaló versenyeket rendeznek, alkotói pályázatokat hirdetnek, szemléletformáló beszélgetéseket, megemlékezéseket tartanak. Felelevenítik a kultúránk szerves részét képző költeményeinket.

Soraimat természetesen az általam leginkább kedvelt műrészlettel zárnám, amelyet Babits Mihály írt, címe A Lótusz-Evők, s ennek is az első karénekével, amely a következő:

"Puhábban hull itt az édes-bús zene,
mint gyepre elnyilt rózsa szirma hull,
vagy harmatot ha éj csöppentene
csöndes vizekre, gránit-árny alul;
s enyhébben nyugszik pilledt szellemen,
mint bágyadt pilla bágyatag szemen
hozván szép álmokat felőled, büszke menny!
Itt mély hűvös moha
s futóka inda-ostora
s forrás-közön leveles ibolya
s szirten álmos babér csügg s nem virul soha."