Diákújságíróink cikkei

Szent György napja -a rendőrség napja

Szent György napja – a rendőrség napja

Szerző: Csákány Tifani 10.C

Mint a legtöbben tudják iskolánk egyik fontos szakmai ágazata nem más, mint a rendészet. Számos volt diák dolgozik ma is rendőrként, ezért gondoltuk, hogy írunk a mai napról.

A rendőrök alapvetően megvédik az embereket, ez volt a feladata Szent Györgynek is, aki katonaként harcolt a hit erejével a gonosz ellen. Ma a rendőrök védőszentjeként is ismerik. Többek között ezért is 1992-től Szent György napján, azaz április 24-én Magyarországon a Rendőrséget ünnepeljük.

Ki is volt Szent György?

Krisztus után a 3. században került említésre, ahol katonaként tűnt fel, később szentté avatták és ő lett az egyik legismertebb katona szent. Mára ez átalakult egy kicsit, vagy mondjuk úgy, hogy tovább fejlődött, de a lényege ugyanaz.

Számos legenda kapcsolódik a nevéhez, talán a legismertebb, hogy egy falut rettegésben tartó sárkányt pórázon vezetett, és levágja a fejét. Mindez nem bizonyult számára nehéznek, mivel remek harcművész és zseniális stratéga volt, így hát nem meglepő hogy pénzérmékre is rányomtatták az arcát. De ami ennél is jobban megmaradt a köztudatban vele kapcsolatban az nem más, mint a fehér alapon piros kereszt, ami számos ország zászlója feltűnik.

Úgy gondolom, hogy a rendőr napnak nagyon is kiváló alakot választottak.

Sokan merítenek belőle inspirációt, bátorít, és emlékeztette rá, hogy bizony régen is voltak olyan emberek, akik példát és utat mutattak. Úgy gondolom, büszkék lehetünk, hogy iskolánkban is minden évben megemlékezünk a történelmünket formáló alakokról, legyen szó az iskolánk, kollégiumunk névadójáról vagy egy katonáról, akinek a neve kb. 1700 év elteltével is fennmaradt. Emlékezzünk meg tehát a rendőri munka szépségéről, nehézségeiről, csodájáról és odaadásáról. Az ő szerepük különösen fontos, ebben a jelenlegi helyzetben.