Diákújságíróink cikkei

Tudtad? Ma van a feltalálók napja!

Szerző: Csákány Tifani 10.C

 

November 9. az évnek az a napja, amikor ténylegesen le kellene ülnünk, és körül néznünk, hiszen bármit is látunk az mind-mind egy remek elme csodálatos agyszüleménye. Nagyvonalakban gondoljunk csak bele azoknak az embereknek a praktikus gondolkodásmódjába, akik miatt most az életünk szinte automata.

A feltalálók napját olyan lángelméknek köszönhetjük, akik arca talán mai napig is ismeretlen, hiszen nem minden nagy felfedezés vagy újítás volt régebben, amit egyből csodának könyvelhettek el. Ám mégis ezek az arcnélküli emberek segítették előre a fejlődésünket, például: a telefon vagy számítógép, amelyeken ezeket az elektronikus cikkeket is olvassuk. Vagy csak egy egyszerűbb dolog, mint például a toll, amivel nap, mint nap diákok, tanárok, ügyvédek, orvosok és szinte az összes ember rendelkezik.

Thomas Edison, aki nélkül valószínűleg áramunk sem lenne, vagy egy mai korban is elismert híres feltaláló Elon Musk, az Amerikai SpaceX űrkutatási vállalat vezérigazgatója, akinek hála napról napra egyre többet tudunk meg az univerzumról.

De ne is menjünk ennyire messzire, iskolánk névadója Kandó Kálmán a vasút forgalmat forradalmasító villamos mérnök volt, vagy kollégiumunk névadója, Dr. Béres József, a mindenki által ismert Béres Csepp megalkotója.

A feltaláló zsenik azok az emberek, akik megváltoztatják és jobbá, könnyebbé teszik a mindennapjainkat. Talán egyszer elérjük magunk is azt a szellemi magasságot, hogy a betegségek teljes gyógyítása, és a ma még lehetetlennek tűnő találmányok ott sorakoznak majd a sarokban, talán egy nap mindenki egy vasember páncélban fog feszíteni a kanapén.

Őszintén remélem, hogy a Nikola Tesla által megálmodott jövő már nincs messze. A mai zseniális lángelméknek köszönhetően a Vissza a jövőbe nem csak egy sci-fi lesz, hanem a valóság.

A múltbeli zsenik nélkül nem lenne a jövő modern sci-fije, és talán az, hogy egy nap az űrséták mindennaposak lesznek. Ez mind nem csak álom marad, hanem a valóság növi ki magát, ezért ezen a napon emlékezzünk arra, hogy az álmainkat a mérnökök, tudósok, feltalálók valósítják meg.