Diákújságíróink cikkei

Ma van Valentin-nap. Tudod honnan ered?

Szerző: Horváth Petra (12.C)

Sokan ünnepelik, de te vajon tudod, hogy honnan ered?! Hivatalosan is elkezdődött az egy napig tartó szerelmes őrület. Lehet élvezni és lehet utálni, de érdemes tudni, hogy mit ünneplünk február 14-én.
Az 1990-es évektől terjedt el az angolszász Valentine’s Day (Valentin-nap), Magyarországon Bálint-nap. Szent Valentin a szerelmesek védőszentje. Sok história kering arról a történetről miszerint egy római pap nevéhez is fűzhető, aki mártír halált halt. A legenda szerint börtönbe került és a barátainak küldött üzeneteket, hogy ők meg ne felejtkezzenek róla.
Egy másik történet szerint Valentin rabsága alatt megismerkedett egy börtönőr lányával, akinek hagyott egy levelet amiben ez állt :”A te Valentinodtól”

Nézzük csak milyen népi hiedelmek maradt fent ezzel a nappal kapcsolatban:

  • Egyes vidékeken a kotló sikeres ültetésére tartották alkalmasnak február 14-ét.
  • Máshol facsemetéket, plántáltakat ültettek e napon, és termésre is jósoltak: hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek.
  • A Tiszántúlon úgy gondolták, hogy ezen a napon választanak párt a verebek, és ekkor jönnek vissza a vadgalambok, a tavasz közeledtét jelezve.
  • E napból kifolyólag a szerelmesek meglepik egymást és máshol ez alaklomból bálokat és rendezvényeket tartanak.

Mindenhol másképp de mégis ugyanúgy?

  • Amerikában manapság nagy jelentősége van a szerelmesek napjának, régebben inkább békéltető szándékú napként volt ismert.
  • Finnországban a barátság és a szeretet ünnepeként tartják számon, ekkor kedves levelekkel fejezik ki egymás iránti szeretetüket az emberek.
  • Japánban a hölgyek tiszteletük jeleként csokoládéval ajándékozzák meg a férfi párjukat.
  • Olaszországban a szerelmesek lezárnak egy lakatot és a hozzá tartozó kulcsot a vízbe dobják.

Tényleg sokan úgy gondoljátok, hogy ezen a napon csak a virágárusok gazdagodnak? Nos lehet, de mégis sokszor többet jelent egy meglepett és boldog embert látni.

A Valentin nap végül is olyan, mint egy átlagos nap kicsit több szeretettel. Sokan mondják és egyetértek azzal, hogy az igazi szeretetet nem ajándékokban kell mérni, hanem tettekben és ne csak egy nap szeressék egymást a párok.