Diákújságíróink cikkei

Legalább 9 előnye van annak, ha helyi középiskolát választasz

Szerző: Kiss Olívia Tímea (11.A)

 Számtalanszor elgondolkodtam azon, milyen pozitív oldala van annak, ha nem kell minden hétvégén tele bőrönddel hazamenni, aztán visszajönni a suliba. Sok előnye van annak, ha nem indulsz neki rögtön a nagyvilágnak.

1.Bejárás

Ha mázlid van, elég csak pár lépést tenned és a suliba érsz. Talán néha előveszed a bicajodat, ha kicsit nagyobb a távolság. Esetleg a buszra vagy vonatra vársz. Ez sem olyan nagy probléma, hidd el, hiszen a kollégisták hetente vagy több hetente tudnak csak hazamenni, talán kétszer-háromszor több távolságot megtéve, ráadásul a közlekedés sem kedvez mindig nekik.

2.Közel a családhoz

Gondolj bele. Nem kell, hetekre-hónapokra elszakadnod a családodtól. Otthon lehetsz a fontos eseményeken, születésnapokon. Nem maradsz le a családi összejövetelekről. Egy kollégista életében ez nincs mindig így, néha kimarad egy-két születésnap, vagy egy fontosabb esemény.

3.Barátok

Az sem rossz, ha új emberekkel ismerkedsz, de a gyerekkori barátoktól sem kell megválnod. Ha nem nagy a távolság könnyebb tartani a kapcsolatot. Úgy gondolom a távolság nem mindig tudja utána ugyanúgy összehozni az embereket, mint azelőtt. Persze ez nem azt jelenti, hogy légy hozzáláncolva a barátaidhoz…

4.Ez is nagyon finom, de amit anya főz…

Hát igen, a kaja. Nem mindenki tudja megszokni az új kajákat, talán a kollégisták alig várják a hétvégét, hogy jóllakjanak. Ha a közeli középsulik közül választasz, nem kell hetekre lemondanod anyukád finom főztjéről.

5.Szabályok nélkül

Nincs annál felemelőbb érzés, mikor vége az utolsó órádnak és végre azzal töltöd a szabad időd, amivel szeretnéd. Nincs megszabva mikor menj ebédelni, vagy mikor fejezd be a vacsorádat, esetleg meddig zuhanyozz. Ha kollégiumot választasz, ott vannak szabályok, amelyekhez igazodnod kell és a napirendedet előre megszabják.

6.Spórolhatsz

Sokkal több zsebpénzt tudsz félre tenni, ha nem arra kell költened, hogy plusz harapnivalóval egészítsd ki étkezéseidet, ráadásul az utazást is olcsóbban meg úszod.

7.Ismerős arcok, ismerős környezet

Nem mindenki szereti az új környezetet és az ismeretlen embereket. Ha helyi vagy közeli középiskolát választasz, nem lesz idegen a környezet ráadásul ismerős arcok vehetnek körül.

8.Cipekedés

Nem könnyű minden hétvégén megpakolt bőrönddel oda-vissza utazni. Nem kell azzal foglalkoznod, vajon elhoztad-e a töltődet, esetleg betetted-e a hajszárítód vagy mondjuk minden iratod nálad van-e.

9.Osztozkodás

Egy kollégiumban gyakran meg kell osztanod a szobádat legalább egy emberrel, akivel nem mindig tudsz majd megalkudni. Talán te nem vagy alkalmazkodó típus és nem tudsz mások elvárásaihoz igazodni. Ilyenkor előnyösebb, ha közeli sulit választasz és így a szobád a sajátod marad.

Természetesen, ennek is van hátránya, mert talán a napi vonatozás és buszozás kimerítő lehet. Esetleg lekésheted a vonatod, vagy a buszod, netalán a bicajod rosszkor adja fel a szolgálatot, de megfontolandó szétnézni a közeli iskolák közül, mielőtt távolabbra tekintesz.