Diákújságíróink cikkei

Köszöntjük a hölgyeket!

Szerző: Csákány Martin (12.A)

A Nemzetközi Nőnapot és vele együtt a nemzetközi szabadság napját minden év március 8-án ünnepeljük. Ajándékkal kedveskedünk női szeretteinknek és ezen a napon igyekszünk a kedvükben járni. De vajon mi is valójában ez az ünnep? Honnan ered és mikor is kezdték el ünnepelni?

Nos, először 1977-ben ünnepeltünk Nőnapot ugyanis az ENSZ-közgyűlés ezen a napon tette hivatalos ünneppé. Azonban az ENSZ döntésének rengeteg előzménye és befolyásoló tényezője volt. A feminista illetve szakszervezeti tüntetések eredményeképpen született meg az ötlet egy ünnep létrehozására, amelyen a nők egyenjogúságát és érdemeit ünnepeljük meg.

1909-ben az Amerikai Szocialista Párt február 28-át tette meg nemzeti nőnappá, és ezt a napot később 1913-ig, majd 1914-ben a napot megváltoztatták a máig fennálló március 8-ra. Azonban a múlt század elején az ünnepet még csak néhány országban tartották. 1910-ben Koppenhágában megtartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin javasolta, hogy évente rendezzenek világszerte nőnapot.

Ugyan nem hivatalosan, de az első nőnapot már 1911-ben megünnepelték Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban.

A nők egyenjogúságáért és szavazati jogukért nem csak nők, hanem számos férfi is küzdött és részt vettek a tüntetéseken is a nők mellett.

Ez az ünnep egy olyan dolog, ami mára már a mindennapjaink részévé vált és én személy szerint igazat adok azoknak a nőknek, akik saját függetlenségükért és jogaikért mertek harcolni és kiálltak a világgal szemben. Ezzel az évi egy nappal méltóképp megköszönjük nekik minden cselekedeteiket. Viszont nem csak ezen az egy napok kell tisztelnünk a nőket, hanem az év minden napján. Ez egy olyan dolog, ami emberi kötelességünk férfiként.

Ezúton is köszöntjük hölgy olvasóinkat!