Diákújságíróink cikkei

Itt egy lista ötletekkel, hogy jobban menjen a tanulás

Próbálsz tanulni, de nem sikerül? Felelés közben vagy dolgozatírásnál nem jutnak eszedbe a pontos nevek, dátumok? Ez a cikk kivételesen neked szól, íme pár tipp, hogy jobban rögzüljön a tananyag:

Ne tanulj egyhuzamban sokat!

Ha közeledik egy dolgozat, akkor hatékonyabban tudsz rá készülni úgy, ha több napon keresztül tanulsz kevesebbet az adott témákból.

Jegyzetelj!

Olvass el egy-két bekezdést, majd zárd be a könyvet, fogj egy papírt és egy ceruzát, aztán írd le miről is volt szó benne. Miután végeztél, hasonlítsd össze a szöveggel a leírtakat, pontosíts, ha kihagytál valamit, vagy ha éppen elírtál egy-egy nevet, eseményt.

Készíts gyakorló teszteket!

A legjobb módszerek közé sorolják azt, ha egy hosszabb téma után tesztkérdéseket állítasz össze magadnak vagy más állít össze neked, ezzel meg tudod nézni, mennyire sikerült elsajátítanod az évszámokat, neveket, és az események helyeit.

Próbáld visszamondani a tanultakat!

Hasznos dolog, ha elmondod más embernek azt, amiről olvastál, ezzel tudod bebizonyítani magadnak mennyire sikerült rögzítened a tananyagban szereplő történéseket.

Használj példákat a memorizáláshoz!

A példák segítenek megérteni és összerakni a történéseket, ezáltál könnyebben fogsz tudni rá emlékezni, és gyorsabban találsz majd rá összefüggést.

Szerző: Szabó Dominika