Diákújságíróink cikkei

Így tanulj hatékonyan otthon!

Szerző: Szabó Dominika 11.C

Ez az új kialakult helyzet nagyban megnehezíti az életünk mindennapjait. Nem könnyű egész nap otthon tartózkodni a négy fal között, nem látva a barátainkat, ismerőseinket. Ebben a cikkben szeretnék segíteni, hogyan hasznosítsd az idődet úgy, hogy ne vesszen kárba, és te se unatkozz.

Kezdetét vette az online oktatás, valljuk be, hogy mindenkit próbára tesz, viszont nem tehetünk ellene semmit.

  1. Az első és legfontosabb dolog, hogy alakíts ki magadnak egy napi rendet!

Leginkább azért lényeges, mert így nem fogsz szétcsúszni, időben teljesíteni fogod a teendőidet. Oszd be, hogy mennyi időt szánsz a tanulásra, vagy esetleg a sok házi feladat között tartasz egy pihenőt, ami nem lehet több, mint 20 perc. Ha úgy döntöttél, hogy 11-kor elkezdesz tanulni, 12-kor tartasz egy szünetet, akkor tartsd is be. Ne csak a tanulással tedd ezt, hanem mindennel, amit napirendbe vettél. Ha a saját szabályidat betartod minden könnyebb lesz.

  1. Ne csináld meg egyszerre az összes házidat!

Jobb lesz, ha két házi feladat közzé beiktatsz egy kis pihenőt, hogy ellazulj kissé, kitisztuljon a fejed és jobban koncentrálj a többi feladatra.

  1. Edz!

Fontos, hogy egy kicsit lazíts. Elég, ha egy félórát rászánsz pár guggolásra, felülésre stb. Segít a vérkeringésben, jobb lesz a közérzeted, hatékonyabban fogsz tanulni.  

  1. Ne maradj fent sokáig!

Úgy, mint iskolaidőben, próbálj meg ugyanakkor lefeküdni, tartsd be a napi 8 óra alvást, így megkönnyíted magadnak, hogy reggel tiszta fejjel tudj leülni tanulni.

  1. Igyekezz, hogy ne gyűljenek fel a feladataid!

A tanárok nap szerint adják az anyagokat. Igyekezz, hogy még aznap megcsináld és juttasd vissza. Ha hagyod, hogy összegyűljön, akkor lehetetlen lesz betartani a napirendedet.

Mióta én is rendszerezem a napjaimat, sokkal könnyebben tudok odafigyelni a házi feladataimra, nem felejtem el a dolgaimat és időben megcsinálok minden rám eső feladatot. Próbáld ki te is, nem veszítesz semmit. Remélem tudtam egy picit is segíteni neked.