Diákújságíróink cikkei

kollégium

Így neveld a szobatársad, avagy a kollégiumi élet 6 aranyszabálya

A legtöbb fiatal számára feszültséggel jár és gondokat okoz, ha ismeretlen környezetbe kerül, például osztálykirándulás vagy tábor keretein belül. Azonban egy új iskola és akár egy kollégiumba való költözés ennél sokkal lényegesebb változásokat is hozhat az életedben. Azért, hogy a kollégiumban eltöltött éveidet te magad is élvezd, és  ne legyenek negatív élményeid, ahhoz nem árt betartani néhány létfontosságú szabályt

1. A ruháid nem kiállítás részei

Az egyik legfontosabb dolog, amit a  szobán belül be kell tartani az a rend, és ebbe beletartozik az is, hogy a ruháidat nem hagyod szanaszét a szobában, ugyanis nem mindenki szereti más emberek     tisztának nem éppen nevezhető ruháit nézni és szagolni, illetve lehet, hogy pont te vagy az az ember a szobátokban, aki nem szeretné, ha  ilyen kép tárulna elé.

2.  A cipőid bizony orrfacsaróak

Hacsak a lábad nem áraszt magából autóillatosító szagot, akkor a cipődet ne tartsd bent a szobában. A csukád őrizheti az aznapi focimeccs szagos eredményét és ez a legtöbb ember számára nem kellemes. Ebből adódhatnak kényelmetlenségek és ápolatlannak tarthatnak miatta. Egy közösségen belül kirekesztettnek lenni senki számára sem jó érzés.

3. Ne a szobából rombold az ózont

Mindenki szeret illatos lenni és ezért sokféle dezodort vagy spray-t használunk. Azonban ezek nem mindig fejtenek ki pozitív hatást egy kicsi kolis szobában. Ha nem egyedül laksz a szobában, a társaid közül lehet olyan is, akit irritál ha telefújod a helyiséget. Ezért az ilyen dolgokat odakint a legérdemesebb megoldani.

4. Kártyázni a kaszinóban kell

Senki nem zárkózik be a szobája rejtekébe, ezért az természetes, ha a szobatársaidon kívül vannak más barátaid is, de ők nem biztos, hogy a szoba többi tagjával is jóban vannak, ezért az ügyeiteket máshol rendezzétek el.

5. Ne ébreszd fel az alvó oroszlánt, mert harap

Attól, hogy te szeretsz éjfélig tartó dobhártyaszaggató partikat csapni vagy éppen a telefonoddal világosítósat játszani, egyáltalán nem biztos, hogy a szobatársaidnak is a kedvenc elfoglaltsága. Légy tekintettel, azokra, akik szeretnek aludni, mert ezek az emberek sok mindent képesek megtenni, azért hogy az éjszakát a számukra értékes alvással töltsék.

6. Ami nem a tiéd… az nem a tiéd!

Ne gondold azt, hogy csak azért, mert a szobatársad az asztalon hagyott valamit az máris köztulajdon. Nem fogja jó néven venni, ha épp a kedvenc üdítője valahová elszivárgott, vagy éppen azt, hogy a szekrényét elajándékoztad, mert hát pont üres volt. Valószínűleg neked sem esne jól, ha valaki csütörtök este tiszteletére kifosztaná a szekrényedet puszta táplálékhiányból.

Ezeknek a szabályoknak a betartása nem csak a szobatársaid jólétéért fontos, ezek a te életedet is megkönnyítik. Biztosan te is szeretnél beilleszkedni egy új közösségbe, talán épp ezeknek a kis semmiségeknek a betartása fog ehhez közelebb vinni téged.

Szerző: Csákány Martin