Diákújságíróink cikkei

Húsvét története

Húsvét története

Szerző: Csákány Tifani 9.C

A húsvét egy olyan ünnep, amely eredete keresztény ágakra vezethető vissza. Az idő múlásával, mint a legtöbb ünnep kissé változott, vagy plusz dolgokkal bővült. Úgy gondolom fontos és érdekes a húsvét története, ami hosszú időkre nyúlik vissza.

Húsvét története

A húsvét eredetileg keresztény ünnep volt, mely azt a történetet foglalta magába, hogy Jézust Nagypénteken keresztre feszítették. Ezzel ugyan nem váltotta meg a világot, de adott mindenkinek egy második esélyt, majd három nap múlva feltámadt. A keresztény ünnep lényege az lenne, hogy Krisztus legyőzte a halált, és visszatért az életbe. Ez lenne a mostani idők leginkább elfogadott verziója, de ez eredetileg sokkal régebbre nyúlik vissza.

A történet a zsidók sivatagi vándorlásától ered. A zsidók azért ünnepeltek, mert sikerült a szökésük Egyiptomból, viszont mint már említettem, ez az idők során megváltozott, hozzáadódott vagy éppenséggel elfakultak egyes dolgok.

Húsvét manapság

Mostanra mindenkinek a csoki tojás, nyuszi, csibe ugrik be a húsvétról. Ha ezekben az időkben vásárolunk, akkor a boltokban rengeteg kellékkel találkozhatunk. A tojásvadászat, a versmondás, a rengeteg keveredő „rózsavíz illat” ami megbódít, ezek már hagyománnyá váltak, de mint a mondás is tartja, ahány ház annyi szokás.

Az én településemen és a szomszédos falvakban, az a hagyomány már évek, sőt évtizedek óta, hogy a lányok rengeteg csoki tojással várják a harci díszbe öltözött fiúkat, akik kosarakkal, illatos rózsavízzel és versekkel felszerelve járják az utcákat. Az idősebbek kissé komolyabb szokásokat ápolnak.

Késő délután a fiúk csapatosan elindulnak, a lányokhoz. Ezt viszont egy nagyobb és rosszabb cél érdekében teszik, másnap üvegekkel és vödrökkel járnak, és minden lányt bőrig áztatnak vízzel.

Hagyományos húsvéti locsolkódás - húsvét története
Forrás: Wikipédia

Ezek az előttünk álló napok, kissé másnak ígérkeznek, mint általában, de ne rossz dologként fogjuk fel, hanem gondoljunk egy másik lehetőségre, hogy most egy más szemszögből látjuk a dolgokat.  Kívánok mindenkinek kellemes húsvétot!

Húsvéti köszöntő
A rajzot készítette: Szabó Dominika 12.C