Diákújságíróink cikkei

Mit, hol találsz Záhonyban

Frissítette: Szabó Annamária 12.A (2019)
Szerző: Csákány Martin 12.A (2018)

Mindenki számára nehéz, amikor ismeretlen helyen kell megállnia a helyét, főleg akkor, ha az új környezetben nem ismeri a lényegesebb helyeket, vagy hogy hol tud bizonyos dolgokhoz hozzájutni.
Én nagyon örültem volna annak, ha valaki megismertette volna velem ezeket a helyeket, amikor Záhonyba jöttem. Most szeretnék segíteni az új diákoknak, hogy tudják miért hová érdemes menni.

Tanszerek, hasznos iskolai kellékek
Főleg a szeptemberi időszakban fontos a megfelelő felszereltség, ahhoz hogy új tanévet kezdhess. Megesik, hogy év közben frissítened kell a tanszereiden, ebben az esetben keresd fel a Papír írószer boltot az Ady Endre úton. A választék széles az iskolához szükséges összes fontos dolgot megtalálod. Ezen kívűl az Ezer féle áruk boltjában, a piaccal szemben is megtalálod ezeket a Széchenyi úton.

Ruhák, divatcikkek
Főleg a lányok számára lehet fontos az, hogy néha el tudjanak menni shoppingolni és ruhaválogatás közben kikapcsolódni, vagy éppen sürgősen szükség van valamire, a városban erre is van lehetőség a piac közelében.

Ajándékok, kiegészítők
Elfelejtettél ajándékot venni barátodnak/barátnődnek? Ne légy ezért szomorú, Záhonyban van lehetőséged bepótolni az elmaradást. Az állomáshoz vezető úton megtalálod a Calathea Csodavirág-Záhony üzletét, ahol virágokat, szobakiegészítőket vehetsz, és széles körben válogathatsz ajándéktárgyak közül.

Az ezer féle áruk boltjában szintén szét nézhettek ez ügyben. Ha ezekben nem találtál megfelelőt akkor a Baross Gábor úton a Kertészeti Árudában is találsz egy e célnak megfelelő ajándék boltot, ahol ezen kívül kertészetben használatos dolgokat és háztartási cikkeket is árulnak.

Ügyintézés, gyógyszerek…
Meglehet, hogy hivatalos ügyeket kell elintézned, de nem tudsz hazamenni, ebben az esetben menj el az állomás közelében lévő Kormányhivatalba (Európa tér 20.), ami az állomástól nem messze, balra található, itt kérhetsz például NEK azonosítót a diákigazolványhoz, személyi igazolványt/útlevelet készíttethetsz.

A városközpontban van egy Erste és egy OTP bank.

A posta az Ady Endre úton van a Papír bolt és a Zöldséges között.

Esetleg, ha optikát keresnél, akkor a József Attila úton az állomáshoz közel a fagyizó mellett találsz egyet,ahol vásárolhatsz elektronikai cikkeket is.

Ha beteg vagy, akkor az Ifjúság úton találod a Gyermekorvosi rendelőt. Ha pedig gyógyszert szeretnél vásárolni, vagy receptet akarsz beváltani, akkor a Forrás Gyógyszertárát keresd fel az Ady Endre úton.

Szépség, mozgás, hobbi
Az Alkotmány út végén egy kis beugróban találhattok egy fodrászatot és mellette egy szépségszalont,ahol van kozmetikus, körmös, fodrász és lehetőség van szoláriumozni is, de a polgármesteri hivatal mellett is találtok egyet.

Ha az iskolai tesi óra nem volt elég a mozgásigényedhez képest, és kevés az iskolai kondícionáló terem, akkor  a Lottózó mellett az Ady Endre út 42. szám alatt megtalálhatod az Alexandra Fitness termet is.

Szintén az Ady Endre úton találhatsz egy barkács boltot ahol festékeket, szerszámokat és háztartási dolgokat lehet vásárolni.

Kaja
A végére hagytam a legfontosabbat, azt, ami nélkül egy kollégista nem képes az életben maradásra, ez pedig nem más, mint az ebédet vagy vacsorát kiegészítő nasi. Nincs olyan ember, aki mindent megeszik még akkor sem, ha kollégista, és bizony az is előfordulhat, hogy az étel mennyiségével vannak gondjaid. Ebben az esetben kínálkozik a legtöbb lehetőséged, hogy ezt megoldd.
Az Ady Endre úton végig helyezkednek el a különféle élelmiszer- és csemegeboltok, mint a Tip-Top, Csillag csemege, az Albán Pékség vagy a Coop üzlete. A Krúdy Gyula utca végén pedig a város legnagyobb üzletét a Penny Marketet találhatod, ami mellett egy új talponálló a Rocky’s gyorsétkezde található, ahonnan ingyenes a kiszállítás és a menüjüket megtalálod a facebook oldalukon.

Ha éttermi vagy kevésbé gyors kajára vágysz akkor az Ady Endre és az Új élet út sarkán megtalálod a Silver Éttermet, ahonnan szintén szállítanak házhoz Záhony területén. Itt rendelhetsz házhoz pizzát, hamburgert, gyros tálat, vagy menüt is.

A Baross Gábor úton haladva megtalálod a Tűzvirág éttermet ahonnan teljes ebédet is hozhatsz el, de kérheted külön az első, vagy külön a második fogást. Rögtön az állomástól a sulihoz vezető úton van a fagyizó, ami inkább a melegebb időszakokban van nyitva (májustól-szeptemberig).

Fontos a megfelelő vitamin bevitel is, ezért ne féljetek bemenni a zöldségesekbe sem. Az állomástól induló József Attila útról lekanyarodva az Alkotmány útra rögtön megtaláljátok az egyiket, ezen kívűl van egy az Ezer féle áruk boltja mellett lekanyarodó kis utcán és egy az Ady Endrén a posta mellett.

Hiszem, hogy ezek a helyek fontosak lehetnek majd a számodra, hiszen itt megoldhatod ügyes-bajos dolgaidat. A legnagyobb előny nekünk, kollégistáknak, hogy Záhonyban mindent megtalálunk néhány lépésen belül.