Diákújságíróink cikkei

Ezt még biztos nem tudtad a Mindenszentekről!

Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon honnan is ered a Mindenszentek, mit is ünneplünk olyankor pontosan. Így hát kicsit utána jártam az ünnepnek.

Először is, november 1-én van Mindenszentek és november 2-án Halottak napja. Gyakran össze tévesztik ezt a két ünnepet vagy szinonimaként használják.

A Mindenszentek hasonlít a kelta Samhain pogány ünnepre. Úgy hitték, az elmúlt évben meghalt emberek lelkei ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába. Az emberek ilyenkor ételt és állatokat áldoztak az átkelő lelkeknek.

A 4. században az ünnepet a Pünkösd után következő vasárnap ülték meg, ez csak később került át november 1-re. A Mindenszenteket megelőző nap a Halloween (All Hallows Eve), ami lefordítva mindenszentek éjszakája. IV.Gergely pápa ismerte el véglegesen az ünnepet, amikor a tisztítótűzben megtisztult, már a mennyekben lévő lelkekről emlékeznek meg. Az a szokás, hogy a hozzátartozók rendbe teszik a sírokat és gyertyákat gyújtanak.

Szerintem szép dolog, hogy így megemlékezzünk a halottainkról, bár erre inkább az élők lelkének van szüksége, hogy továbbra is gondoskodjanak róluk.