Érdekességek

Erre számíts, ha Kárpátaljáról érkezel magyarországi középiskolába

Szerző: Szabó Dominika 10.C

Ha idén májusban fogod befejezni az általános iskolát Kárpátalján, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket! Ebben az írásban szeretnék segítséget nyújtani a kárpátaljai magyar tanulók számára a saját tapasztalataim alapján, hogy mire is számíthatnak.
Jelenleg második éves vagyok a Kandóban, sok tapasztalattal rendelkezem már a kollégiumi és az iskolai életről.

Félve léptem be az iskolába, és sokszor úgy éreztem el vagyok veszve. Az osztályomból én voltam az egyedüli ember, aki nem is ismert senkit. Legtöbbször csak igyekeztem beolvadni a környezetbe és távolról figyelni az embereket. Kissé nehézkesen indult a szeptemberem, de így utólag belegondolva jövök rá arra, hogy nem is kellett volna semmitől félnem.

Teljes mértékben igaza van annak az embernek, aki azt mondja, hogy sok különböző szokás van a magyarországi és a kinti magyarok között.
Én leginkább attól féltem, hogy majd a beszédem, szava járásom miatt kinevetnek és gúnyolódni fognak rajtam. Egy huzamosabb ideig nem mertem hosszabb mondatokon át mesélni.

A legrosszabb mégis az, amikor olyan szavakat használsz, amit a magyarországiak nem ismernek, vagy sértésnek vesznek (pl.: maga, eridj és sok más van még), vagy éppen nem tudod, hogy amivel ki szeretnéd magad fejezni az hogy is van magyarul (nálam ez sokszor előfordult, hogy eszembe jutott ukránul hogyan kell mondani).

Ez a problémám hamar elszállt, ugyanis rájöttem, hogy másnak is lehet problémája a beszéddel.

Nehéz megszokni, hogy Ukrajnában az általános iskolában 12-ig értékelik a dolgozatokat, feleleteket és házi feladatokat, míg itt 1-től 5-ig kapod meg a megérdemelt jegyeidet.

Ott vannak még az ismeretlen ételek (rakott karfiol, több féle főzelékek), vagy azok, amit mi kintiek ismerünk és a magyarországiak nem (gondolok itt a borscsra, grecskára, pelmenyire stb.).

Szokatlan lehet még az is, hogy aki elvégezte az általános 9 osztályt, annak Magyarországon középiskolában újra kell járnia, de ennek több előnye is van, egyrészt másféleképpen is megismerkedhetsz vele, több érdekes dolgot taníthatnak, és még az is előny, hogy neked már nem kell újból meg tanulnod, mert hát már félig tudod (a tananyag lényegesen ugyan az, pláne matematikából. Így mondhatjuk azt is, hogy kétszer járjuk a 9. osztályt).

Furcsa volt az osztály létszáma, mert én nem voltam hozzászokva ehhez a 25-30 fős létszámhoz, mivel általánosban is kb 14-15 ember járt egy osztályba. Többször gondolkodtam el azon, hogyan lehetséges egy ilyen nagy létszámú osztályt tanítani.

Félelmet kelthet még a szülőktől való különélés azokban, akik a kollégiumot választják, mert nincs mindenki hozzászokva ahhoz, hogy szabályok szerint töltse el a heteit, napjait, szabad perceit (itt pontosabban a házirendre, a kötelező programokra gondolok). Azt tapasztaltam, hogy a szülők jobban félnek attól, hogy a gyermekük majd nem tud önállóan élni és így minél közelebbi iskolát választanak neki.

Mindenki másféleképpen éli meg az első napjait az új iskolájában, lehet, vannak olyan emberek, akik merészen és tele bátorsággal kezdtek neki az új körülményeknek. Igyekeztem olyan szempontokat kifejteni, amelyek segítségként szolgálhatna a mostani felvételizőknek, akik Magyarországra készülnek tovább tanulni. Ezúton is szeretnék sok sikert kívánni nekik és remélem tudtam egy kisebb segítséget nyújtani.

Elérhetőségeink:

Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Technikum és Dr. Béres József Kollégium

Címünk: 4625 Záhony, Kárpát út 4.
Telefonszám: 06-45-525-056
Email: titkarsag.zkando@gmail.com