Diákújságíróink cikkei

Kollégiumi szoba dekoráció

Ilyen egy kollégista élete a Kandóban

Elsősként félénken, de izgatottan léptem be a kollégium falai közé. Fogalmam sem volt arról, hogy mi vár majd rám, hogyan fognak fogadni és kinek leszek majd szimpatikus. Beköltözéskor egy ismerősöm barátja, Andris fogadott, felküldött a lány szintre Annamarival, aki megmutatta, hogy melyik lesz az én szobám. Először még furcsa volt, hogy majd itt töltöm mindennapjaimat, távol az otthonomtól, de nem telt bele sok idő, egy-kettőre sikerült megszoknom és beilleszkednem. A korán kelés volt az, amitől a legjobban féltem, ugyanis nyáron minden reggel 10-11 óráig aludhattam.

A kollégiumban 6.15-kor hosszan nyomják a csengőt, ami az ébresztést jelzi. A csengő után a beosztott Naposok, a DT-sek és az ügyeletes tanár minden szobába bekopogtatnak, majd jó reggelt kívánnak. Ébresztés után 6.20-tól már lehet lemenni reggelizni, amit 6.45-ig tehetnek meg a kollégisták. 6.50-től szobaellenőrzést tartanak, ekkorra már be kell vetni az ágyakat és rendet tenni a szobába.

A legelső óra 7.15-kor kezdődik, és az utolsó 14.25-kor fejeződik be. Az ötödik óra után már kinyitják a kollégiumi rácsokat, az ebéd pedig 12.00-13.45-ig fogyasztható el. Mindezek után szabad foglalkozás és kimenő van szilenciumig (kivéve a hétfőket, mivel akkor 15.15-15.50-ig tart a szobák kitakarítása). A szilenciumok 16.00-18.30-ig tartanak. A kollégisták az első emeleti termekbe mennek, ahol a három részes szilenciumot tanárok felügyeletével töltik el. A vacsora 18.15-től fogyasztható, ezután a 9. évfolyam kivételével kimenő van. 19.50-kor becsukják az iskola kapuit és ajtóit, majd egy 10 percig tartó létszám ellenőrzés veszi kezdetét. Ilyenkor a beosztott diákok minden szobába bemennek és felírják a bennlévőket és ha van hiányzó személy, akkor annak a nevét is. 19.00-21.20-ig szakkör és szabadidős foglalkozás van a kollégiumon belül. A zuhanyzásra és a lefekvéshez készülődésre 21.20-tól 21.50-ig van idő. Lámpaoltáskor ugyanaz a végmenet, mint ébresztéskor, ilyenkor az ügyeletes tanár a beosztottakkal minden szobába bemegy és lekapcsolja a villanyokat.

A kollégiumban is vannak kötelező feladatok, mint például a szemeteseknek a levitele, az ebédlő asztal letakarítása, és az udvar rendberakása. Minden kollégistának egy szakkörön részt kell vennie (színjátszó, orosz, csecsemőápolás és az elsősegély közül választhatnak).

Év közben számos versenyen lehet indulni, mint például: Fair Play Kupa Kisvárdán (fiúknak és lányoknak is lehet jelentkezni erre a fociversenyre) ping-pong, katasztrófavédelmi, elsősegély nyújtó, csecsemőápolás, az iskolai versenyek, darts bajnokság és még sok hasonló. Többnyire ezeken a versenyeken az első 10-ben szoktunk szerepelni, valamikor több hetes készülődéssel indulunk el, néha pedig csak pár napossal. Nem unalmas az ittlét, mindenki megtalálhatja a neki megfelelő programot, és a kollégiumi nevelők is sokat segítenek a tanulásban.

Én szívesen vagyok itt a baráti társaság miatt is, a képzés, amire jöttem (rendészeti) nagyon tetszik, könnyen megszoktam a kollégiumot, ezért nyáron nehéz elszakadni ettől a helytől, ahol hétről-hétre vasárnaptól péntekig tartózkodom.

Szerző: Szabó Dominika