Diákújságíróink cikkei

kollégium

8 dolog, amit bárcsak tudtál volna, mielőtt kollégiumba költöztél

Szerző: Kiss Olívia Tímea (12.A)

Ha te is idén kezdted el a középiskolai éveidet, és a szükség úgy akarja, hogy igénybe vedd a suli, esetleg a közelben lévő kollégium szolgáltatásait, van néhány dolog-apróság, amit talán jó lett volna tudnod, mielőtt belevágtál. Én már 4. éve költöztem be a suli kollégiumába, és meg kell mondjam, mindig találkozom valami újjal, valami mással, ami meg tud lepni, esetleg fejtörést tud okozni.

Néhány tipp, hogy zökkenőmentesen tengesd a kolis napjaidat:

  1. Elsősorban, mindig legyen nálad meleg ruha, főleg az őszi-tavaszi időszakokban, hiszen az idő olyankor elég csalóka. Velem több alkalommal is előfordult, hogy nem gondoltam előre az időjárási viszonyokra és szívesen felvettem volna egy hosszabb, melegebb pulcsit.
  2. Mivel iskolába jársz és az ünnepnapokon általában kötelező az ünnepi megjelenés. Soha ne hagyd otthon a black&white, azaz a fekete szoknya/nadrág, fehér blúz/ing- szetted, esetleg a suli egyen-, formaruháját. Néha történhetnek váratlan események, amelyeken elvárják ezt a megjelenést.
  3. Figyelj arra is, hogy a lényeges, fontosabb dolgokat pakold be, ha a koliba indulsz, mert az utazás közben, főleg, ha fárasztó és hosszú út áll előtted, érhetnek váratlan helyzetek, amelyek megnehezíthetik az utazásodat. Esetleg a táskád zipzárja felmondja a szolgálatot, vagy a bőröndöd kerekei más irányt szeretnének váltani és inkább külön folytatják az útjukat.
  4. Ha szeretnéd kiegészíteni a menza kaját, igyekezz otthonról nem romlandó ételt, esetleg gyümölcsöt vinni, vagy ne egy hadseregre való elemózsiát vigyél magaddal, mert hidd el nekem, az egészet úgy sem fogod elfogyasztani és csak kárba vész.
  5. Általában nem praktikus haza vinni a házi feladatot, mert legtöbbször nem fogsz vele sokra jutni. Saját tapasztalatból mondom, sokszor csak a helyet foglalja.
  6. Praktikus beszerezni néhány összehajtható/szerelhető polcot, vagy lehet sajátkezűleg kreatívkodni néhány díszes tároló dobozt, hogy olcsón, dizájnosan tárold a dolgaidat.
  7. Iszonyú galibát tud okozni a takarítás. Igyekezz magad után mindig összepakolni, ne hagyd szét a dolgaidat, piszkos edényeidet. A szobatársaid nem kötelesek helyetted rendet rakni! Próbáljatok megoldást találni arra, hogy mindannyian kivegyétek a részeteket a munkából.
  8. A hangos zenéd nem mindig érdekel mindenkit, tehát légy tisztelettel mások felé és a közös helyiségekben figyelj oda, hogy ne hangoskodj.

Bizony vannak helyzetek amikor alkalmazkodnunk kell a másikhoz, vagy olcsóbb, praktikusabb ötletekkel kell előrukkolnunk. Remélem tudtam néhány tippet és tanácsot adni az új esetleg régi kollégistáknak.