Diákújságíróink cikkei

6 dolog, amit mindenképpen tegyél meg érettségi előtt ?

Szerző: Szabó Annamária (11.A)

Vannak dolgok, amikkel nem várhatsz életed végéig. Ha mindig azt mondod rá, hogy “majd”, akkor ki fogsz futni az időből. Itt van pár dolog, amit fontos megtenned még érettségi előtt, mert befolyással van az életedre vagy csak jó élmény lehet.

  1. Találd meg a saját bandád

Barátokra mindig is szükséged lesz. Ha bekerülsz egy új környezetbe természetes, hogy nem tetszhet neked mindenki, de nem ülhetsz végig némán, teljesen kimaradva a tevékenységekből. Találd meg azokat az embereket, akikkel jól érzed magad és szívesen próbálsz ki új dolgokat velük.

  1. Legalább 1 dolgot csinálj az iskolán kívül

Ha haza mész nyilván nem fogsz végig tanulni. Előfordulhat, hogy unatkozol és szívesen mennél valahová. Erre jók a különféle délutáni programok, szakkörök amelyekből az iskolánkban sincs hiány. Mind nyújt neked valami hasznot, vagy legalább egy jó hobbit.

  1. Tanulj meg nemet mondani

Amikor a tanárok látják, hogy több dologban benne vagy, több mindent is elvállalsz, akkor próbálnak egyre több dologba beszervezni. Sokszor nincsenek tekintettel arra, hogy te igazából mennyit szeretnél bevállalni és olyan plusz dolgokra vesznek rá, amiket már nem bírsz el. Ilyenkor kell nemet mondanod. Jobb a saját érdekeidet nézned ilyen esetben, mert ha túlhajszolod magad, azt fogja eredményezni hogy semmit nem tudsz teljes erőbedobással csinálni amit elkezdtél.

  1. Menj el osztálykirándulásra

Az osztályoddal nem feltétlen fogtok összeszokni az évek folyamán. Kényszerből le tudod velük azt a 6-8 órát az iskolában, délután pedig teljesen másokkal vagy. Az iskolán kívül teljesen máshogy viselkedtek és ha nem mentek ki onnan, sosem fogjátok megismerni egymást. Egy osztálykirándulás jó kiinduló pont lehet ehhez, és akár életre szóló barátságok kötődhetnek.

  1. Vegyél részt a szalagavató bálodon

Nem magáról az ünnepségről beszélek, hanem az utána lévő buliról. A saját szalagavató ünnepségeden mindenképp ott leszel, de a bulira senki nem kötelez. Legalább a sajátodon ott kell lenned, hogy megtudd milyen is az ilyen, mert szalagavatód csak egy van.

  1. Szerezz jó jegyeket

Lehet, hogy sablon szövegnek tűnik, de erre oda kell figyelned. 11. évfolyamtól nézik az egyetemeken az év végi jegyeidet és beleszámítanak a felvételi pontokba. Addig legalább annyira figyelj oda, hogy utána be tudj csatlakozni a tanulásba a többiekhez és jobb jegyeket szerezz. Ha nem vesznek fel pont azért valahova, mert neked nem számított a 2 pont, nem fogsz neki örülni. Érettségi vizsgákkal nehéz pótolni őket.

Ezeken kívül több dolog is van még amit kár lenne kihagynod középiskolás éveid alatt, de ezek a fontosabbak. Ezek az évek már hatással vannak az életedre, jobb ha hasznosan töltöd őket. Az unokáknak nehogy azt meséld, hogy játszottál a gépén meg chateltél ezzel azzal. ?