Diákújságíróink cikkei

Tudod honnan ered az advent?

Szerző: Szabó Annamária 12.A

Kíváncsi voltam honnan is erednek az adventi hagyományok, ezért utána néztem kicsit.

A karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjától vízkereszt ünnepéig tartó időszak, amely felöleli a karácsonyi készülődést és ünneplést, valamint az azt követő időszakot. A karácsony ünneplésével egyidejűleg terjedt el, a két fogalom a kezdetektől összetartozik: karácsony és advent, a  felkészülés és az ünneplés. 

A négy vasárnapból álló adventi időszakot VII. Gergely pápa rendelte el, amely a karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik és karácsonyig tart.

A téli napfordulóig egyre rövidebbek a nappalok és egyre több a minket körülvevő sötétség. Ehhez kapcsolódóan mondják, hogy az adventi koszorún ilyenkor azért gyújtanak meg hétről hétre több gyertyát, hogy karácsonyra fény legyen ott, ahol Jézust várják. Az adventi időszak kezdetét sokáig harangszóval jelezték.

Az adventi koszorú hagyománya feltehetően abból a hiedelemből származik, hogy a varázskör megvéd a gonosztól. Azt tartották, hogy az ilyen „szent” koszorúkkal minden gonosz elől el lehet zárni a házat. 1838-ban újította fel egy protestáns lelkész ezt a szokást. A ház egyik termében fából hatalmas csillárt készíttetett, és minden istentiszteleten egy újabb gyertyát tűzött a csillárkoszorúba. Ezen az adventi koszorún 24 gyertya állt.

A gyertyák színe katolikus körökben egy kivételével lila: a bűnbánat és a megtérés jelképe. A meggyújtás sorrendjében a harmadik gyertya rózsaszín, ami a küszöbön álló ünnep fölött érzett boldogságot, valamint Mária anyai örömeit szimbolizálja.

Manapság nálunk is nagy népszerűségnek örvend az adventi naptár, ami ennek az időszaknak az „időmérő” eszköze. Az adventi naptárak ablakaiból minden nap csak egyet szabad kinyitni, mögöttük leggyakrabban édesség rejtőzik.

Az ötlet állítólag Gerhard Lang, a későbbi készítő édesanyjától ered, aki megunta, hogy kisfia minden este megkérdezte tőle, hogy még hányat kell aludnia karácsonyig? Ezért fogott egy kartont, huszonnégy mezőre osztotta, és mindegyikre rátűzött egy bonbont. Kisfia minden nap megehetett belőle egyet. A már felnőtt Lang később erre az ötletre alapozva készített először adventi naptárat, a hozzá hasonló türelmetlen kisgyermekek örömére.

Szerintem jó hogy vannak ehhez hasonló ünnepek, mert színesebbé teszik a mindennapjainkat.