Diákújságíróink cikkei

Tudod honnan ered a farsang?

Szerző: Szabó Annamária 12.A

Kíváncsi voltam és utána néztem, hogy honnan is ered a farsang és milyen hagyományok kötődnek hozzá.

A farsang ünnepe a tél búcsúztatása és a böjt előtti napok időszaka. Más néven karneválnak hívják. Hazánkban a kereszténység felvevétele után jött be, de rengeteg benne a pogány és a keresztény vonal is.

A katolikus egyházi naptár szerint a farsang ünnepe vízkereszt és hamvazószerda közé esik. Vízkereszt napja mindig január 6-a. Hamvazószerda azonban változó ünnepnap, mindig a húsvétot megelőző 40. nap.

Többnyire farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd alkotja az igazi farsangot. Régi hagyomány a Balaton-felvidéken az „asszonyfarsang”, melyet mindig farsanghétfőn rendeznek. Ekkor a lányok, asszonyok férfiruhába bújtak, és férfi módra mulattak egész nap. Különleges nap volt a hamvazószerda utáni csütörtök, amikor elfogyasztották a megmaradt farsangi ételeket: ez volt a zabáló-, torkos- vagy tobzódócsütörtök.

Több népi hiedelem is kapcsolódott egy-egy dátumhoz és az időjáráshoz, mint például: január 22-e, e napon a szőlőtermelők figyelik az időjárást: ha szép, napos az idő, akkor jó, ha ködös, borús, akkor rossz bortermés várható szüretkor.

Magyarország egyik legérdekesebb népszokása a busójárás, ami a Mohács körül lakókra jellemző leginkább. Ilyenkor az emberek színes és otromba maszkokban zajongva próbálják elriasztani a telet. Az alakoskodók hamut szórnak szét, hogy távol tartsák a rossz szellemeket. A végén szalmabábut égetnek a tél halálát jelképezve.

Napjainkban már inkább csak beöltözünk, esetleg farsangi bálokra megyünk. Az iskolánkban szintén van minden éven farsang, ezen a napon a diákok beöltöznek valami számukra tetszőnek és a zsűri osztályonként választja ki a legjobb csapatot. Már második éve karaokeznak is az osztályok.

Szerintem ez egy szép hagyomány, amit meg kell tartanunk magyarság tudat és turisztikai célokból is.