Diákújságíróink cikkei

busó maszk

Mit is jelképez a farsang és a busójárás? ?

Szerző: Ács Máté Péter 9.A

A farsangot nem csak a magyarok ünneplik, hanem Európa szerte más nemzetek is.

Ellőtte egy kis rövid történet:

A farsang Január 6.-tól húsvét vasárnapig tart, ami a 47. nap, a nagyböjt kezdete. Ehhez az ünnephez nem kötődik semmilyen keresztény ünnep csak is kizárólag a néphagyományra épül, amit a 16. és a 17. században elleneztek, hiszen a bujaságot jelképezte. A vidám bálok lakomák időszaka ez, a farsang utolsó három napja, karneválokkal, rendezvényekkel telik, így búcsúztatják a telet. Nálunk talán a leghíresebb a Mohácsi busójárás.

A mohácsi farsang

A busójárást hozzánk a Balkán eredetű népek hozták be, amit mi átvettünk, és a saját szokásainkhoz formáltunk. Az első feljegyzések az 18. századból valók. Ezt a hagyományt a törökök kiűzése és a sókácok betelepítésével terjedt el. Farsang vasárnap a rendezvény legfontosabb napja ekkor öltöznek be busó jelmezbe.

Ezen a napon történik a partraszállás, busójárás, koporsó vízre bocsátása is. Ahogy a helybeliek mondják ,,Szigetből” eveznek át a busók, ahol sötétedéskor vízre bocsátják a koporsót, ezt követően máglyarakással búcsúztatják a telet a koporsóval jelképezve. Nagy felhajtással, ágyúlövésekkel, kerepeléssel ünneplik a tél végét. A mohácsi busójárás felkerült az UNESCO örökségi listájára.

Busójárás más országokban
  • Bulgáriában több évszázados hagyománya van a kukeri-felvonulásnak.
  • Hasonló karneváli maszkok vannak Svájci is.
  • Olaszországban és Szardíniában a busókat mamútones-nek hívják, ahol a maszkok fából készülnek.

Végezetül személyes élmény a farsangról: általános iskolában minden évben tartottunk egyéni illetve osztályos farsangi versenyeket. Nekem az tetszett a legjobban mikor az osztállyal felléptünk és Retro disco műsorszámot adtunk elő, mellyel a 2. helyezést értünk el, ez volt az egyik legjobb élményem a farsanggal kapcsolatban, szóval ez számomra egy igen szórakoztató ünnep.